Groep 8: Gilardino bespaart Italië thuisnederlaag

Het al voor het WK geplaatste Italië dreigde een flater te begaan tegen Cyprus. Alberto Gilardino trad opnieuw op als reddende engel. Bulgarije scoorde zes keer in de eerste helft tegen Georgië.

Italië-Cyprus 3-2De Italiaanse bondscoach Marcello Lippi stuurde elf andere basisspelers het veld in dan zaterdag tegen Ierland (2-2). La Squadra Azzurra stelde toen deelname aan de WK-eindronde veilig. Tegen Cyprus stelde het B-team aanvankelijk zwaar teleur.

De gasten namen in de twaalfde minuut brutaal de leiding. Konstantinos Makridis speelde na een goede individuele actie Ioannis Okkas vrij. De Cypriotische spits tikte de bal eenvoudig langs doelman Federico Marchetti. Een verrassing leek in de maak toen Chrysostomos Michail vlak na rust voor 0-2 zorgde.

In het laatste kwartier richtte Italië zich op dankzij Gilardino. De spits van Fiorentina tekende zaterdag al voor de belangrijke gelijkmaker tegen Ierland. Tegen Cyprus kopte hij op aangeven van Mauro Camoranesi de 1-2 binnen en zorgde hij na een voorzet van Fabio Quagliarella met een volley voor 2-2.

Gilardino was ook betrokken bij de winnende treffer. De spits liep juichend weg , maar het leek er op dat de bal de lijn al was gepasseerd toen hij het laatste tikje gaf. Als dat klopt komt het doelpunt toe aan Quagliarella.

Ierland-Montenegro 0-0Ierland was sinds afgelopen zaterdag verzekerd van de tweede plaats in de eindrangschikking. De ploeg van bondscoach Giovanni Trapattoni speelde na de 2-2 tegen Italië opnieuw een goede wedstrijd.

Bulgarije-Georgië 6-2Bulgarije had zaterdag met 4-1 verloren op Cyprus en verspeelde daarmee zijn kansen op het WK. De Bulgaren namen wraak tegen Georgië, al was de 5-1 zege niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Dimitar Berbatov was de grote man aan de zijde van de thuisploeg. Hij scoorde in de eerste helft drie keer en mede daardoor gingen de Bulgaren met een voorsprong van liefst 6-1 de rust in. In de tweede helft vond de thuisploeg het wel best.

Italië finisht op 24 punten uit tien wedstrijden. Ierland is met 18 punten verzekerd van de play-offs. Bulgarije (14), Cyprus (9), Montenegro (9) en Georgië (3) zijn uitgeschakeld.