Groep F: Dortmund zegeviert, Arsenal laat Marseille kansloos

Borussia Dortmund nam de tweede plaats in Groep F van de Champions League over van Napoli na een 3-1 zege op de Italianen. Arsenal verstevigde zijn koppositie door een simpele 2-0 overwinning op Olympique Marseille. Zowel Arsenal, Dortmund als Napoli heeft zijn kansen op overwintering nog in eigen hand.

Borussia Dortmund-Napoli 3-1
Dortmund moest thuis winnen van Napoli om zijn kansen op plaatsing voor de achtste finales in eigen hand te houden. De Duitsers kregen na elf minuten een steuntje in de rug van scheidsrechter Carlos Velasco. Hij gaf een strafschop vanwege een vermeende overtreding van Federico Fernández op Robert Lewandowksi. Marco Reus (foto boven) nam het buitenkansje voor zijn rekening en rondde af.

De eerste helft kende een spectaculair verloop met kansen over en weer. Lewandowski liet een enorme mogelijkheid op de tweede treffer onbenut, terwijl José Callejon namens Napoli de paal raakte. Doelman Pepe Reina keerde een inzet van de voet van Henrikh Mkhitaryan, terwijl Pablo Armero van Napoli zijn pegel gestopt zag worden door Roman Weidenfeller.

Reus stuurt doelman Reina naar de verkeerde hoek.

Ook na rust bleef de wedstrijd bijzonder open, met het grote verschil dat Napoli niet efficiënt was en Dortmund wel. Kort nadat Gonzalo Higuaín een flinke kans had gemist namens de uitploeg kwam Dortmund namelijk op 2-0. Jakob Blaszczykowski rondde op aangeven van Reus een fantastische counter af.

Twintig minuten voor het einde kwam Napoli via een treffer van Lorenzo Insigne terug tot 2-1. Het was een zeer belangrijke goal voor de Napolitanen, want door het doelpunt kwamen zij in onderling resultaat gelijk met Dortmund. BVB deed dat doelpunt snel weer te niet. Pierre Aubameyang prikte de 3-1 achter Reina. Dortmund stijgt door die goal naar de tweede plaats. Net als Napoli, dat Arsenal nog thuis ontvangt, hebben de Duitsers, die nog naar Marseille moeten, negen punten.

Arsenal-Olympique Marseille 2-0
Voor Arsenal kende het duel met het al uitgeschakelde Olympique Marseille een droomstart, want in de eerste speelminuut kwamen The Gunners op voorsprong. Bakary Sagna stuurde Jack Wilshere weg aan de rechterkant, die naar binnen sneed en de bal in de verre kruising krulde (foto onder).

De Engelsen hadden in de eerste helft een flink aantal kansen om de score op te voeren. Aaron Ramsey kreeg de bal van dichtbij niet voorbij doelman Steve Mandanda. De sluitpost van Marseille pareerde ook een slap ingeschoten strafschop van Mesut Özil, die mocht aanleggen na een overtreding van Nicolas N'Koulou op Ramsey.

Ook in de tweede helft bleef Arsenal kansen verspillen, via Özil en Olivier Giroud. Het brak de Londenaren evenwel niet op, omdat Marseille in aanvallend opzicht helemaal niets klaarspeelde. In de 65ste minuut nam de thuisclub alsnog afstand van Marseille. Wilshere maakte zijn tweede doelpunt van de avond na breedleggen van Özil.

Door de overwinning blijft Arsenal koploper in de groep, met twaalf punten uit vijf duels. De formatie van manager Arsène Wenger is niet zeker van de laatste zestien, gezien het negatieve onderlinge resultaat tegen Dortmund (negen punten) en het feit dat er nog tegen Napoli (negen punten) gespeeld moet worden. De Engelsen hebben op de laatste speeldag aan een punt genoeg bij Napoli om zich te plaatsen. Zelfs een kleine nederlaag kan volstaan, gezien de 2-0 zege op Napoli in eigen huis.