Groningen houdt stand tegen AZ en blijft ongeslagen in de Eredivisie

FC Groningen heeft de goede start in de Eredivisie een vervolg gegeven tegen AZ. De nummer vier van vorig seizoen deed zelf te weinig om aanspraak te maken op een overwinning en mocht van geluk spreken dat de gepromoveerde ploeg van trainer Dick Lukkien zijn enige kans van de wedstrijd niet benutte.

FC Groningen
0 - 0
AZ
AZ

AZ kende ondanks zes punten uit de eerste twee duels een stroeve start van het seizoen, omdat de overwinningen op Almere City FC (0-1) en NEC (1-0) verre van overtuigend waren. Ook op bezoek bij Groningen had de ploeg van trainer Maarten Martens weer veel moeite om tot uitgespeelde kansen te komen. AZ domineerde weliswaar in de eerste helft, maar het ontbrak telkens aan finesse bij de laatste pass. Sven Mijnans was nog het dichtst bij een doelpunt, maar de matchwinner van vorige week miste de voorzet van Troy Parrott net (foto).

Veelzeggend voor het gebrek aan stootkracht bij AZ was dat Groningen-doelman Etienne Vaessen pas enkele minuten na rust voor het eerst serieus in actie hoefde te komen bij een schot van de in de basis gestarte Ruben van Bommel. De kans die de thuisploeg zes minuten later kreeg was vele malen groter. Thom van Bergen liep handig weg uit de rug van rechtsback Seiya Maikuma, maar de weer fitte Romano Postema had te veel tijd nodig. AZ-keeper Jayden Owusu-Oduro voorkwam een doelpunt van de spits door goed van zijn lijn te komen.

Zo had Groningen de zaken ook in het derde duel sinds de terugkeer in de Eredivisie goed voor elkaar. Martens besloot om met Jayden Addai en Myron van Brederode twee verse aanvallers te brengen in plaats van Van Bommel en Ibrahim Sadiq, maar ook die dubbele wissel bracht weinig teweeg. Invaller Mexx Meerdink kreeg in de extra tijd nog een kans, maar zijn kopbal was te zacht om Vaessen te verrassen. Een penaltyclaim in de slotminuut bleek ongegrond. Zo hield Groningen stand en is het ook na drie duels nog ongeslagen in de Eredivisie.