Gullit kroont Yamal tot grootste talent van het jaar

Reacties

Lamine Yamal is de winnaar van de Kopa Trophy, de prijs voor het grootste talent van het afgelopen seizoen. De smaakmaker van Barcelona gold als de torenhoge favoriet na zijn fenomenale optredens tijdens het EK. Het was Ruud Gullit die de winnaar bekendmaakte op het gala.

Gullit kroont Yamal tot grootste talent van het jaar
© Pro Shots

Yamal, die gedurende het Europese eindtoernooi zeventien jaar werd, was een van de grote sterren in het Spaanse team. In de gewonnen finale tegen Engeland (2-1) verzorgde hij de assist bij de openingstreffer van Nico Williams nadat hij in de halve eindstrijd tegen Frankrijk op zeer fraaie wijze voor de 1-1 had gezorgd. Ook uit de basis bij Barcelona is Yamal niet meer weg te denken. Afgelopen weekeinde maakte het toptalent nog de 0-3 in de met 0-4 gewonnen Clásico tegen Real Madrid.

Yamal rekende af met Arda Güler (Real Madrid) en Kobbie Mainoo (Manchester United). Onder anderen Alejandro Garnacho (Manchester United) en Savinho (Manchester City) maakten ook kans op de trofee. Nederlanders ontbraken op de tienkoppige nominatielijst.

Om kans te maken op de onderscheiding moesten spelers op 31 juli 2024 jonger dan 21 jaar zijn. Gekeken werd naar de prestaties die tussen 1 augustus 2023 en 31 juli 2024 werden geleverd, waardoor de zomertoernooien binnen de periode vielen. Een jury bestaande uit voormalige Gouden Bal-winnaars kende de award toe.

De Kopa Trophy - vernoemd naar voormalig topspeler Raymond Kopa - werd in 2018 voor het eerst toegekend. Matthijs de Ligt werd een jaar later gekroond tot het grootste talent.

Alle winnaars van de Kopa Trophy:

Jaar Winnaar
2018 Kylian Mbappé
2019 Matthijs de Ligt
2021 Pedri
2022 Gavi
2023 Jude Bellingham
2024 Lamine Yamal
Bekijk hier al onze video's
Meer Lamine Yamal
Meer over Lamine Yamal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.