Gullit werpt vraag op: moet Southgate nu ontslagen worden?

Reacties

De kritiek op de Engelse nationale ploeg is na het gelijkspel tegen Slovenië niet voor het eerst dit EK pittig. In de studio van beIN Sports, waar Ruud Gullit aanschoof, waren de pijlen gericht op onder anderen bondscoach Gareth Southgate.

Gullit werpt vraag op: moet Southgate nu ontslagen worden?
© Pro Shots
Engeland
Engeland
0 - 0
Slovenië
Slovenië

Misschien worden de kwaliteiten in de selectie van Southgate door de Engelsen ook wel overschat. Dat probeerde Gullit in de rust al duidelijk te maken, nadat Engeland in de eerste helft amper goede kansen had gecreëerd tegen het stugge Slovenië (0-0). 'Jullie benoemen de problemen van dit Engeland, maar kijk eens naar de zes topteams uit de Premier League', zei Gullit tegen zijn collega-analisten.

De voormalig Oranje-captian begon aan een opsomming: 'De keeper is altijd een buitenlander. De centrumverdedigers zijn meestal buitenlanders. De controleurs? Buitenlanders. En de aanvallende middenvelders en spitsen zijn meestal ook buitenlanders. Je ziet nu dat je wat mist. Jullie hebben het nu over een speler van Newcastle United. Anthony Gordon, een goede speler, maar is hij goed genoeg voor dit niveau? Je hebt Champions League-spelers nodig.'

Na afloop werd in de studio besproken dat de in 2016 aangestelde Southgate misschien wel te lang aan het roer staat bij de mogelijke komende tegenstander van Oranje. Toen collega Richard Keys aan een klaagzang bezig was, onderbrak Gullit hem met de vraag of Southgate dan niet tijdens het toernooi al aan de kant geschoven moet worden, omdat het anders te laat is. 'Zou je dan nu de knoop doorhakken?', klonk het. Keys reageerde zonder aarzeling: 'Als het aan mij was, zou ik dat waarschijnlijk doen, ja. We zijn naar Duitsland gekomen om het toernooi te winnen. Als we spelen zoals vanavond, winnen we niet eens de volgende wedstrijd.

Luis García, de Spaanse oud-speler van Liverpool, voegde toe: 'Bij een wedstrijd domineren gaat het om de bal hebben én de intentie hebben iets met die bal te doen. Ze hadden meer dan zeventig procent balbezit, maar het spel was zo traag. Ze voetbalden in slow motion.'

Alles over Nederland - Oostenrijk

Het Nederlands elftal eindigt door een nederlaag tegen Oostenrijk als derde in Groep D van het EK. VI PRO belicht ook dit duel van Oranje vanuit elke invalshoek.

Sam Planting analyseert wat er misging op het middenveld van Oranje.
We schetsen de scenario's voor Oranje.
Het regent slechte cijfers voor de spelers van Oranje.
Nico Dijkshoorn wijdt zijn column aan Ronald Koeman.
Bart Frouws dook in de belangrijkste statistieken van Nederland-Oostenrijk.

Alles lezen op VI PRO? Sluit direct een abonnement af en krijg een special cadeau.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.