Hacker of klokkenluider: man achter Football Leaks spreekt zich uit

Reacties

De man die verantwoordelijk is voor het lekken van informatie uit de voetbalwereld onder de noemer Football Leaks heeft voor het eerst gesproken met de pers. Hij noemde zijn motieven achter het onthullen van de informatie.

Hacker of klokkenluider: man achter Football Leaks spreekt zich uit
© Der Spiegel
De klokkenluider (links) in gesprek met journalisten van Der Spiegel.

In januari werd in Hongarije een Portugees opgepakt die als spil wordt gezien in de grote zaak rond Football Leaks. Contracten lekten uit, maar ook schimmige constructies in de voetbalwereld. FC Twente was een van de clubs die opdoken toen een website met vertrouwelijke contracten online ging.

De Portugese man ziet zichzelf als klokkenluider en stond de Duitse en Franse pers te woord toen hij weer vrij was gekomen. 'Het FIFA-schandaal in 2015 en de vreemde transfers in Portugal dreven mij tot deze publicaties. Ook zag ik dat een investeringsgroep als Doyen Sports de transfermarkt betrad en de rechten van spelers ging kopen', aldus de verdachte.

Inmiddels vraagt Portugal om uitlevering van de Portugees, die vreest voor zijn leven sinds bekend is geworden dat hij achter de onthullingen zat. 'Ik vrees dat als ik in een Portugese gevangenis terechtkom - zeker in Lissabon - ik er niet meer levend uitkom. Ik beschouw mezelf niet als een hacker, maar als een burger die in het publieke belang gehandeld heeft.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.