Hattrickmaker Haaland wijst Man City de weg na valse start

Manchester City heeft na een wake-up call vrij eenvoudig afgerekend met Ipswich Town. Erling Haaland vertolkte zaterdagmiddag met een hattrick de hoofdrol in de Premier League-wedstrijd waarin Ilkay Gündogan zijn rentree maakte bij The Citizens.

Manchester City
4 - 1
Ipswich Town

Even werd het angstvallig stil op alle tribunedelen behalve in het uitvak. De openingstreffer van Sammie Szmodics stond niet in het te verwachten scenario. De Ier ontsnapte in de zevende minuut aan de buitenspelval en werd gelanceerd door Ben Johnson. Oog in oog met Ederson rondde hij koeltjes af: 0-1.

Dat gaf reden voor zorgen bij de Engelse kampioen, want Ipswich liet in de eerste speelronde zien het topteams moeilijk te kunnen maken. Toen hielden The Tractor Boys het Liverpool van de debuterende Arne Slot bijna een uur van scoren. Tegen City ging het voor Ipswich in de twaalfde minuut achterin al mis. Savio werd gevloerd en de bal ging op de stip. Haaland maakte vanaf elf meter feilloos zijn tweede competitiedoelpunt van het seizoen: 1-1.

Die treffer vormde het begin van een paar doldwaze minuten. Voormalig NAC-doelman Arijanet Muric ging onder druk van Savio in de fout en leverde de bal in. Dat resulteerde in een buitenkansje voor Kevin De Bruyne, die simpel de 2-1 maakte. Een fractie later was de Belg al de aangever bij het derde doelpunt van de thuisploeg. Hij bracht Haaland in stelling en de Noor benutte ook zijn tweede grote kans van de wedstrijd: 3-1. Zo had na iets meer dan een kwartier al een nagenoeg veilige marge opgebouwd ondanks de tegentreffer.

Ipswich werd niet naïef en nam niet veel risico om op zoek te gaan naar een aansluitingstreffer. Dat kwam de attractiviteit niet ten goede. Dat de schade enigszins beperkt bleef voor Ipswich, had ook te maken met wat geluk. Zowel Rico Lewis als De Bruyne raakte de lat. City speelde de wedstrijd gecontroleerd uit. Het enige wat nog zorgwekkend was voor Pep Guardiola was het geblesseerd uitvallen van Mateo Kovacic vroeg in de tweede helft.

De Spaanse manager zorgde met nog twintig minuten te gaan voor een staande ovatie in het Etihad Stadium door de deze week van Barcelona overgenomen Ilkay Gündogan te laten invallen. Voor de teruggekeerde Duitse Turk was dit zijn eerste optreden voor de grootmacht uit Manchester sinds de gewonnen Champions League-finale tegen Internazionale in het seizoen 2022/23. Hij werd met luid applaus welkom geheten door de City-supporters, die in de slotfase op nog een treffer werden getrakteerd. Haaland aarzelde vlak buiten het strafschopgebied niet en scoorde uit de draai met een schot in de korte hoek: 4-1.