Havenaar trefzeker tijdens ruime overwinning Japan

Japan blijft koploper in Groep 3 van de Aziatische WK-kwalificatiereeks. De ploeg van bondscoach Takeshi Okada won in eigen huis met ruime cijfers van hekkensluiter Tadzjikistan: 8-0.

Mike Havenaar was de grote man aan de kant van Japan. Al in de elfde minuut opende hij de score en twee minuten na rust maakte hij de 5-0. Het waren de eerste doelpunten in het shirt van Japan voor de 24-jarige spits. Hij is de zoon van Dido Havenaar, de voormalige doelman die in 1986 FC Den Haag verruilde voor een avontuur in Japan. Hij keerde nooit meer terug naar Nederland.

Zoon Mike werd geboren in Hiroshima en werd net als zijn vader profvoetballer. Hij debuteerde bij Yokohama Flügels Marinos, waar Dido keeperstrainer was. Zijn familie liet zich in 1994 tot Japanner naturaliseren. Dit maakte het mogelijk dat Havenaar in 2007 met de Japanse ploeg uitkwam op het WK Onder-20 in Canada.

Vorig seizoen werd hij met twintig doelpunten topscorer in de tweede divisie van Japan, maar ook op het hoogste niveau weet hij het net te vinden: de spits scoorde al veertien keer in 27 competitieduels namens Ventforet Kofu. Tegen Tadzjikistan speelde Havenaar zijn derde interland namens Japan. Foto: VI Images