Heerenveen pakt Olympiakos

Heerenveen heeft de eerste zege in de Champions League geboekt. Olympiakos Piraeus kreeg in de slotfase de rekening voor de afwachtende houding gepresenteerd. Daniel Jensen (foto) scoorde de 1-0.

Olympiakos had in Giovanni één diepe spits opgesteld. De rest van de Griekse ploeg nam een afwachtende houding aan. Het initiatief werd aan Heerenveen gelaten, maar tot veel gevaar leidde dat niet. De ploeg van trainer Foppe de Haan speelde in een te laag tempo om Olympiakos te verontrusten. De Friese club kreeg in het begin van de eerste helft twee kansen. In de achtste minuut moest Elefteropoulos reddend optreden op een goede vrije trap van Mika Nurmela. Enkele minuten later moest de Griekse doelman handelend optreden op een kopbal van Harris Huizingh. Maar verder kwam Heerenveen niet. Olympiakos stelde daar helemaal niets tegenover. De eenzame spits Giovanni werd goed in toom gehouden door eerst Godfrey Nwankpa. Na het uitvallen van de Nigeriaanse verdediger nam Tieme Klompe die taak goed over.

Ook in de tweede helft was er voor het publiek weinig te beleven. Heerenveen probeerde met de moed der wanhoop de Griekse passiviteit af te straffen. Maar de ploeg van Foppe de Haan ontbeerde te veel kwaliteit. Olympiakos leek dus simpel overeind te blijven. De Griekse ploeg wilde niet, en Heerenveen kon niet. Maar in de slotfase kreeg Heerenveen toch loon naar werken. Nurmela vond met zijn vrije trap het hoofd van Daniel Jensen. De Deen zorgde voor de even verdiende als onverwachte treffer.

'We doen weer mee en daar ging het om. We wonnen verdiend, omdat wij ervoor gingen en Olympiakos niet. Het is onbegrijpelijk dat een ploeg met zulke goede spelers zo laf speelt. Ze kregen dan ook terecht die goal tegen', zei Foppe de Haan na afloop. Heerenveen heeft zelfs zicht op de volgende ronde.