Herboren AZ krijgt PSV na rust op de knieën

Danny Koevermans heeft AZ vlak voor tijd naar een 3-2 zege op PSV geschoten in een spectaculaire en boeiende topper. Door de tweede opeenvolgende nederlaag ziet de Eindhovense koploper van de Eredivisie de concurrentie naderen.

Zowel PSV als AZ verdiende de drie punten in Eindhoven. Na een matige eerste helft, waarin PSV terecht op een 1-0 voorsprong was gekomen, ontspon zich in de tweede helft een zeer onderhoudende wedstrijd. De beslissing viel in de 88ste minuut. Koevermans reageerde fabelachtig nadat Jan Kromkamp een hoekschop van richting had veranderd. De ingevallen spits tilde vliegensvlug zijn been op en klopte doelman Gomes vanaf tien meter met een knappe volley.

Dat AZ na negentig minuten met de punten aan de haal zou gaan, daar zag het in de eerste 45 minuten niet naar uit. De Alkmaarse ploeg had zich in de openingsfase laten afbluffen door PSV, dat voor rust voortdurend de bezoekers onder druk zette bij balbezit. Het leverde na twintig minuten een fraaie goal op. Jason Culina bereidde voor, Phillip Cocu hakte en Jefferson Farfán schoot raak.

Maar coach Louis van Gaal wist AZ na rust aan het voetballen te krijgen. Hij wisselde verdedigers Ryan Donk en Barry Opdam voor Julian Jenner en Nourdin Boukhari. Zijn elftal reageerde direct. Eerst schoot Moussa Dembele in de 52ste minuut de gelijkmaker op het scorebord. En na enkele grote kansen was het Julian Jenner die voor de 1-2 zorgde. Daarbij had de aanvaller het geluk dat Cocu en Gomes blunderden en de bal na zijn indraaiende hoekschop in het doel lieten stuiteren.

Twee minuten later had Cocu zijn fout rechtgezet, door met hulp van Edison Méndez en Farfán de 2-2 van dichtbij binnen te tikken. Het was de inleiding voor een slotfase waarbij beide clubs volop voor de winst gingen en volop kansen kregen. Farfán en Koevermans waren het gevaarlijkst totdat de laatste in de 88ste minuut toesloeg.

AZ heeft nog een achterstand van zes punten op PSV. Ajax kan zondag de koploper tot vijf punten naderen áls de Amsterdammers winnen van Feyenoord.