Het chagrijn van Barcelona: zomerse transferrenovatie aanstaande
Net als vorig seizoen kroonde Barcelona zich ook in de jaargang 2018/19 tot beste van Spanje. Toch overheerst het chagrijn bij de Spaanse grootmacht. Blijdschap is er nauwelijks, zorgen des te meer. Die zorgen lijken tot uiting te gaan komen op de transfermarkt.
Frenkie de Jong komt voor een club te spelen die zijn identiteit kwijt lijkt te zijn. Barcelona werd altijd geroemd vanwege de kracht van de jeugdafdeling en de constante stroom van talenten richting het eerste elftal. Daar is al jaren geen sprake meer van. De laatste speler die écht is doorgebroken vanuit het ooit zo geroemde La Masía is Sergi Roberto, die inmiddels al 27 keer zijn verjaardag gevierd heeft.
Ook voetballend heeft Barcelona geen duidelijke identiteit meer. Het vermaarde tiqui-taca is onder trainer Ernesto Valverde meer dan ooit naar de achtergrond verdreven. Valverde speelt het liefst 4-4-2, is niet vies van countervoetbal en liet Barcelona onlangs in eigen huis nog op de omschakeling spelen in de halve finale van de Champions League. Hij leek met een 3-0 zege beloond te worden, maar ging in Engeland als een gieter af: 4-0.
Op transfergebied is het al niet veel beter gesteld met Barcelona. Gericht scouten lijkt de club niet meer te doen. Ooit werden er alleen directe versterkingen en absolute toptalenten gehaald, de andere spelers werden vanuit de jeugd doorgeschoven. Tegenwoordig is Barcelona verworden van opleidingsclub tot koopclub. De afgelopen seizoenen werd er massaal met geld gesmeten, terwijl de echte succesaankopen op één hand te tellen waren.
Barcelona gaf afgelopen zomer 129 miljoen euro uit, een jaar eerder 212 miljoen en in de zomer van 2016 143 miljoen. Fors meer dan de gehate aartsrivaal Real Madrid, dat in die drie zomers bij elkaar 'slechts' 233 miljoen euro spendeerde. En dat terwijl er in Catalonië toch altijd stilletjes werd gelachen om de continue transferstroom in de Spaanse hoofdstad. Een veel groter probleem voor Barcelona is de keuzes die er worden gemaakt op de transfermarkt.
De laatste écht geslaagde aankoop is Samuel Umtiti, die medio 2016 voor 25 miljoen euro overkwam van Olympique Lyon. Grote aankopen als André Gomes (37 miljoen), Paulinho (40 miljoen), Ousmane Dembélé (125 miljoen), Philippe Coutinho (135 miljoen) en Malcom (41 miljoen) hebben de twijfel nog niet weggenomen of zijn alweer vertrokken. Arthur (31 miljoen) en Clément Lenglet (36 miljoen) zijn wél bezig aan een prima seizoen en lijken zich in het rijtje met Umtiti te scharen.
Toch is het niet voor niets dat de Spaanse krant AS uitpakt met een groot verhaal over de geplande renovatie die komende zomer gaat plaatsvinden in Camp Nou. Liefst tien spelers zouden er in de etalage zijn gezet. Onder hen transferflops als Jeison Murillo, Kevin-Prince Boateng, Malcom en Coutinho. Verder wordt het aflopende contract van Thomas Vermaelen niet verlengd, willen Jasper Cillessen en Samuel Umtiti zelf vertrekken en is er geen perspectief voor Rafinha. Ivan Rakitic moet het veld ruimen vanwege de komst van De Jong.
Met sterspelers als Gerard Piqué (32), Luis Suárez (32) en Lionel Messi (31) op leeftijd, wil Barcelona drastisch verjongen. Na Frenkie de Jong moet Matthijs de Ligt de volgende Nederlander worden die dat proces helpt te versnellen. Daarnaast gaat Barcelona tientallen miljoenen pompen in het tot leven wekken van de jeugdopleiding. Trainers krijgen voortaan te horen dat het inpassen van jeugd tot hun belangrijkste taken behoort. 'Opleidingsteam' Barça B krijgt een kwaliteitsinjectie met jonge talenten, waaronder FC Groningen-tiener Ludovit Reis, om binnen een paar jaar weer toptalent af te leveren bij het eerste.
Ook de komende jaren zullen de ogen bij Barcelona vooral gericht zijn op Messi om wedstrijden te beslissen, maar de clubleiding lijkt eindelijk te beseffen dat het anders moet. De afhankelijkheid van de Argentijn is groter dan ooit en dat moet veranderen door Barcelona weer Barcelona te laten worden. Eigen jeugd, gerichte aankopen en duidelijke speelstijl. Of dat met Ernesto Valverde aan het roer zal zijn, is zeer de vraag. De roep om de terugkeer van Pep Guardiola klinkt luider dan ooit in Camp Nou.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login