Het piepende en krakende Arsenal-beleid: ruim 500 miljoen aan vraagtekens

Reacties

Nu het clubvoetbal even verdrongen wordt door interlands, is het een goed moment om in te zoomen op zaken die niet direct wekelijks de voorpagina's sieren. Zoals het felbekritiseerde transferbeleid van Arsenal, bijvoorbeeld. En wat blijkt? Die kritiek is niet helemaal onterecht, gezien de huidige vorm en/of status van de elf duurste aankopen uit de clubgeschiedenis.

Het piepende en krakende Arsenal-beleid: ruim 500 miljoen aan vraagtekens
© Pro Shots

1. Nicolas Pépé (81 miljoen)

De vleugelflitser uit Ivoorkust werd in de zomer van 2019 voor een slordige 80 miljoen euro overgenomen van Lille OSC, maar wil maar niet doorbreken in het Emirates Stadium. Vorig seizoen begon hij zéér stroef en vond hij pas na de jaarwisseling een beetje zijn draai, uiteindelijk kwam de nu 25-jarige Pépé uit op vijf competitiedoelpunten in 31 optredens. Dit seizoen laat hij wederom nog maar weinig zien. In acht Premier League-wedstrijden stond hij slechts één keer in de basis, zeven keer viel hij (maximaal 32 minuten) in. De teller staat dan ook pas op één goal. Engelse media bestempelen Pépé al als miskoop, het is de vraag of hij nog gaat slagen in Londen.

2. Pierre-Emerick Aubameyang (64 miljoen)

Goed, we kunnen onmogelijk stellen dat het aantrekken van Aubameyang voor Arsenal slecht is uitgepakt. Hij groeide sinds zijn komst van Borussia Dortmund in januari 2018 uit tot aanvoerder en sterkhouder, en scoorde in de afgelopen tweeënhalve seizoenen 54 keer in 85 competitiewedstrijden. Vorig seizoen wonnen The Gunners nog de FA Cup, in de met 2-1 gewonnen finale tegen Chelsea was hij goed voor beide goals. Maar toch, dit seizoen draait hij zeker nog niet op volle toeren. Hij scoorde tot nu toe pas twee keer. Zijn eerste goal van deze jaargang maakte hij in de openingswedstrijd, begin deze maand scoorde hij de winnende bij Manchester United (0-1). Kortom: één competitietreffer in de laatste twee maanden is bepaald niet veel. Engelse media spraken eerder nog over 'de vloek van het nieuwe Arsenal-contract'.

3. Alexandre Lacazette (53 miljoen)

Wat voor Aubameyang geldt, geldt in (een stuk) mindere mate ook voor Lacazette, die in de zomer van 2017 overkwam van Olympique Lyon. In de laatste drie seizoenen maakte hij achtereenvolgens veertien, dertien en tien goals, nu staat de teller op drie. Mislukt is hij dus zeker niet, maar let wel: die drie goals vielen in de eerste drie duels van het seizoen, zijn laatste treffer dateert alweer van 28 september. De laatste weken heeft hij het moeilijk, net als zijn club.

4. Thomas Partey (49 miljoen)

De middenvelder werd iets meer dan een maand geleden binnengehengeld, Arsenal betaalde een forse som aan Atlético Madrid, en de eerste signalen zijn zéér goed. De man uit Ghana heeft zich al snel opgewerkt tot absolute uitblinker, er is alleen één probleem: hij heeft een dijbeenblessure opgelopen. Het is dus nog maar de vraag of de supporters van Arsenal hem snel weer aan het werk zullen zien. De aankomende interlands met Ghana slaat hij in ieder geval over.

5. Mesut Özil (47 miljoen)

Over Özil kunnen we kort zijn: hij is helemaal klaar bij Arsenal. Dit had zijn achtste seizoen in dienst van Arsenal moeten worden, maar de club en manager Mikel Arteta besloten hem niet in te schrijven voor de Premier League, en ook niet voor de Europa League. Onlangs schreef de Turkse Duitser nog een enorme open brief aan de fans van de Londenaren, waarin hij sprak over een gebrek aan liefde en loyaliteit bij de club. Hij zit op een dood spoor, zoveel is wel duidelijk. De term persona non grata is zelden zó van toepassing geweest op iemand. 'Het is mijn werk om het beste te halen uit iedere speler, om ervoor te zorgen dat iedereen zijn bijdrage levert aan de teamprestatie. Nu heb ik het gevoel dat ik heb gefaald', zo sprak Arteta onlangs nog veelzeggend.

6. Granit Xhaka (44 miljoen)

In de zomer van 2016 kwam de Zwitserse middenvelder voor een flink bedrag over van Borussia Mönchengladbach, waarna hij al snel een vaste waarde werd. Sterker nog: Xhaka werd uiteindelijk aanvoerder, al was dat al een behoorlijk omstreden beslissing. Nadat hij begin vorig seizoen in de fout ging, was het uit met de pret. Toen hij tegen Crystal Palace gewisseld werd, begeleidden nota bene de fans van Arsenal (die toch al veel kritiek op hem uitten) dat met gejuich. Daarop ging Xhaka met veel misbaar naar de kant, hij haalde later ook hard uit naar de fans, waarop toenmalig manager Unai Emery hem zijn aanvoerdersband afpakte. Dit seizoen stond hij in vijf van de acht wedstrijden in de basis, maar de band zit om de arm van Aubameyang.

7. Alexis Sánchez (42 miljoen)

Met het weghalen van de Chileen bij Barcelona sloeg Arsenal in 2014 een flinke slag, hij groeide ook uit tot sterspeler, maar in januari 2018 haalde toenmalig manager Arsène Wenger hard uit naar Sánchez. Die zomer zou zijn contract aflopen, Arsenal wilde zeer ver gaan om hem te houden, maar de vedette weigerde bij te tekenen. De club verkocht hem dus voor een bescheiden bedrag, aan Manchester United. 'Toen het duidelijk werd dat dat was wat hij wilde, accepteerde ik dat wij hem zouden laten vertrekken. We hebben alles gedaan wat we konden, maar zelfs Manchester City haakte op het laatst af. Dat maakt wel duidelijk dat wij geen enkele kans hadden om zijn contract te verlengen', aldus Wenger. De fans van Arsenal waren woedend en schilderden hem af als geldwolf, op Old Trafford mislukte Sánchez vervolgens volledig, inmiddels speelt hij bij Internazionale.

8. Shkodran Mustafi (41 miljoen)

Bij zijn komst van Valencia was men bij Arsenal nog lyrisch over Mustafi, maar langzaam maar zeker groeide hij uit tot een van de symbolen van de steeds maar weer falende defensie. En dat terwijl hoofdscout Francis Cagigao destijds al volledig tégen de komst van de Duitser was. Wenger negeerde hem echter en haalde Mustafi alsnog binnen. In januari haalde de verguisde verdediger nog uit naar zijn critici. 'Ik denk heus niet dat de wereld om mij draait. Maar het was wel lastig dat ik zelfs de schuld kreeg van slechte wedstrijden waarin ik niet eens in actie kwam.' Dit seizoen stond hij nog niet één keer in de basis, hij mocht slechts twee keer invallen.

9. Henrikh Mkhitaryan (34 miljoen)

De Armeniër was onderdeel van de overstap van Sánchez naar Man United: Mkhitaryan bewandelde op dat moment de omgekeerde weg. Een echt succes werd zijn komst echter nooit, en toen hij langzaam maar zeker steeds minder speeltijd kreeg, zoch hij zijn heil bij AS Roma. Daar wordt hij inmiddels wél behoorlijk gewaardeerd: hij speelt er vrijwel alles en was afgelopen weekend tegen Genoa nog goed voor een hattrick.

10. William Saliba (30 miljoen)

Arsenal telde meer dan een jaar geleden dertig miljoen euro neer voor het Franse talent, waarna hij nog een jaartje werd gestald bij zijn (ex-)club Saint-Étienne. Deze zomer sloot 'de nieuwe Raphaël Varane' dan eindelijk aan bij Arsenal, maar tot nu toe speelde hij nog geen minuut. Niet in de competitie, niet in de bekertoernooien. Dat ligt niet in de laatste plaats aan het feit dat hij niet is ingeschreven voor de competitie en de Europa League... Onlangs liet hij nog weten dat hij klaar is met de situatie, waarop manager Arteta gevat reageerde: 'Ik ben ook klaar met deze situatie.' Dat zegt genoeg.

11. Lucas Torreira (29 miljoen)

Twee jaar geleden was Torreira een van de bouwstenen van 'het nieuwe Arsenal', dat onder manager Unai Emery de top van Engeland weer moest gaan aanvallen. De toen 22-jarige middenvelder kwam over van Sampdoria, was aanvankelijk nog wel basisspeler, maar sinds de komst van Arteta raakte hij steeds meer uit beeld. Vorige maand werd er op het nippertje een oplossing gevonden: Torreira vertrok op huurbasis naar Atlético Madrid, dat tevens een optie tot koop had bedongen. En dus lijkt de speler die het elftal duurste aanwinsten completeert, van het Londense toneel te verdwijnen.

De genoemde transferbedragen zijn gerichte schattingen, omdat in veel gevallen een officieel gepubliceerd bedrag ontbreekt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.