Het roemloze einde van een beruchte Haagse voetbaltempel
Het Haagse Zuiderparkstadion, waarvan de resten vanaf maandag worden gesloopt, was zelden een gemoedelijke voetbaltempel voor een bezoekje van vader en zoon. Er hing in de laatste decennia van de vorige eeuw vrijwel altijd een grimmige sfeer.
Met als onovertroffen dieptepunt de wedstrijd FC Den Haag-Ajax op 1 maart 1987. Aanhangers van beide clubs raakten slaags op de beruchte Midden-Noord tribune. De ME kon een ware veldslag niet voorkomen. Fotografen maakten plaatjes van zwaar gewonde voetbalfans die bij het hek moesten worden ontzet.
Dat het bij enkele tientallen gewonden bleef was een mirakel. Maar deze wedstrijd was exemplarisch voor het jarenlange voetbalvandalisme dat volgde en pas deze eeuw in de stadions enigszins kon worden beteugeld. 'Zet je helm maar op', was een gevleugelde kreet als je naar het Zuiderpark ging.
Het stadion toonde een schril contrast tussen verschillende werelden. Haagse notabelen, ontspoorde jongeren en criminelen bevolkten op enkele tientallen meters van elkaar de tribunes. Met afschuw volgden de vrouwen in bontjassen en mannen in driedelig op de eretribune vaak het tumult aan de overkant, waar fans van een ander allooi amok maakten of met beledigende teksten hun giftige pijlen richtten op de tegenstander of de scheidsrechter. De laatste jaren werd er dan een hard muziekje opgezet om de spreekkoren te overstemmen.
Toch verdwijnt er met de definitieve sloop een stukje onvervalste voetbalgeschiedenis. Want hier maakten clubiconen als Aad Mansveld, Lex Schoenmaker, Martin Jol en natuurlijk Dick Advocaat furore. Idolen waren het voor de Haagse voetbaljeugd die huizenhoog tegen ze opkeek. Voor hen was het Zuiderpark het walhalla, het hoogst bereikbare.
In het Zuiderpark vierde ADO (later FC Den Haag en ADO Den Haag) twee keer het landskampioenschap: in 1942 en 1943. Zestig jaar later behaalde de ploeg uit de Residentie bovendien in de eigen thuishaven de titel in de Eerste Divisie. Uit angst voor rellende meegereisde ADO-supporters, die door de jaren heen een beruchte reputatie kregen, werd het uitduel tegen VVV-Venlo omgezet in een thuisoptreden in het Zuiderpark. ADO was ook in '57 en '86 kampioen van de Eerste Divisie. In 1968 won ADO in het Zuiderpark bovendien de beker.
Bestuurskamer
De bestuurskamer bevond zich vroeger aan de noordkant en later onder de eretribune aan de zuidkant. In 1982 werd de oorspronkelijke houten eretribune overigens door brandstichting volledig verwoest . In de bestuurskamer verzamelden na afloop altijd tal van (bestuurlijke) voetbalprominenten zich voor een drankje en de bekende bitterbal. Ook daar pikante confrontaties, zoals tussen Gerard Slager van de werkgeversorganisatie/clubs FBO en Karel Jansen, de voorman van de spelersvakbond VVCS. Dat waren gezworen vijanden.
Het Haagse stadion was prachtig gesitueerd, midden in een park. Veel mooier dan nu op een bedrijventerrein bij Ypenburg. Maar de laatste wedstrijd verliep geheel in stijl. In 2007 werd het duel tussen ADO Den Haag en FC Groningen na vijftig minuten gestaakt. De thuisploeg was al gedegradeerd en bij een stand van 0-3 begon een deel van de aanhang vast aan de sloopwerkzaamheden. Het roemloze einde van een voetbalmonument, dat met een krachtig clubbestuur van ADO door de jaren heen mooiere herinneringen zou hebben achtergelaten. (Erik Oudshoorn)