Het sprookje van Granada is compleet: 'Op dit verhaal is Hollywood jaloers'
Een voetbalsprookje, anders kun je het bijna niet noemen. Granada heeft dit seizoen alle verwachtingen overtroffen in La Liga. De club uit Andalusië nestelde zich na de promotie van vorig jaar in de middenmoot, om zich met een verrassende eindsprint zondag te plaatsen voor de voorronde van de Europa League.
Het is een wonderseizoen voor Granada, want wie had na de promotie van vorig jaar gedacht dat de club in het linkerrijtje zou eindigen. Laat staan dat de club geschiedenis zou schrijven met plaatsing voor Europees voetbal. Het is een beloning voor een uitstekend seizoen van de ploeg van trainer Diego Martínez. Volgens velen is de oefenmeester de grote architect van het succes. Martínez kon zondagavond niet geloven wat er was gebeurd en herhaalde weer eens dat zijn spelers dit hadden gedaan en niet hij. Maar de rol van de coach mag niet onderschat worden.
Nog niet zo lang geleden speelde Granada nog op het derde niveau van Spanje en tussen 2002 en 2006 zelfs op het vierde niveau. De club beleefde vervolgens een opmars, keerde in 2011 terug in La Liga om zes jaar later weer te degraderen. Het waren zes seizoenen vechten tegen de bierkaai. Granada kwam daarna in handen van de Chinese investeerder Jiang Lizhang, die ook eigenaar is van Parma. Anders dan je zou geloven, smeet hij niet bepaald met geld. Granada moest succes boeken met 'eigen' mensen. Spelers uit de buurt en uit de eigen opleiding. Onder leiding van Fran Sánchez werd de selectie samengesteld en kwam in 2018 Martínez naar de club.
Martínez werkte eerder succesvol bij het tweede elftal van Sevilla, waar toenmalig technisch directeur Monchi hem trainer maakte. De oefenmeester oogstte al veel lof met zijn werkwijze bij de Andalusiërs. Een uitstapje bij Osasuna was minder geslaagd, waarna Martínez een herkansing kreeg bij Granada. De trainer maakte een hecht collectief van het team, dat dankzij de technische leiding steeds meer spelers uit Andalusië erbij kreeg. Het gevolg was vorig seizoen de promotie naar La Liga, waarna de volgende stap gezet kon worden.
Granada versterkte de selectie en kwam met veel bombarie terug op het hoogste niveau. Na de zege op Real Betis (1-0) stond de club eind oktober zelfs heel even bovenaan. De ploeg van Martínez won ook nog met 2-0 van Barcelona. De Spaanse toptwee uitdagen bleek te veel van het goede, want na een mindere periode aan het einde van vorig jaar zakte Granada weg richting de middenmoot. Absoluut geen schande voor een gepromoveerde club. Granada bleef rond de tiende plaats hangen en leek daar ook op te gaan eindigen. Er was geen sprake van een glorieuze reeks overwinningen na de coronabreak.
Toch kreeg Granada het zondag voor elkaar om te doen wat niemand meer voor mogelijk had gehouden. De ploeg won maar vijf van de elf wedstrijden sinds de herstart van La Liga. Het ging over de strijd tussen Athletic Club, Valencia, Getafe, Real Sociedad en Villarreal. Daarna pas had men het over Granada. Maar het gat met die clubs was klein, wist ook Martínez. De kans zat er altijd in. Je moet alleen op tijd pieken. En dat deed Granada. Na 37 speelrondes stond de club op de negende plek, maar het gat met nummer zes Sociedad was maar twee punten. Op de laatste speeldag viel alles op zijn plek voor Granada. De formatie won met liefst 4-0 van Athletic Club, terwijl andere concurrenten als Valencia en Getafe verloren. Doordat Sociedad ternauwernood een punt pakte bij Atlético Madrid, eindigde die club op de zesde plek en Granada op de zevende plaats.
Dat mocht de pret echter niet drukken, want voor het eerst in de geschiedenis gaat Granada Europa in. Waar Lizhang eerder nog werd uitgelachen nadat hij de ambitie uitsprak binnen drie jaar Europees voetbal te halen, legt hij de criticaster nu - met enige vertraging - het zwijgen op. De Spaanse krant Marca beschreef de prestatie van Granada als een scenario waar zelfs een scriptschrijver uit Hollywood jaloers op zou zijn. Slechts twee clubs in La Liga werken met een kleiner budget dan Granada, dat het met 37 miljoen euro doet. Villarreal en Sociedad, die zich plaatsten voor de groepsfase van de Europa League, hebben een begroting van respectievelijk 113 en 85 miljoen. Van de elf spelers die dit seizoen de meeste minuten maakten bij Granada komen er vijf uit Andalusië.
Martínez kon het na afloop allemaal nog niet geloven. 'We zijn ons nog niet bewust van wat hier net is gebeurd', zei hij tegen de Spaanse pers. 'Met hard werken en een hechte groep kun je ongelooflijke dingen doen. We moeten elke speler bedanken met een hoofdletter B voor hun geloof, inzet en focus in een speciaal en moeilijk jaar. Hier moeten we van genieten. Alleen als we dit in perspectief bekijken, zien we hoe historisch en uniek dit is en wat de echte waarde van dit succes is.'
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login