Het WK van de eigen goals, strafschoppen en records
Het was het WK van de vele strafschoppen, het immense aantal eigen doelpunten en het zeer geringe aantal rode kaarten. VI vat het WK 2018 samen in achttien feitjes.
• Tijdens het WK vielen 169 doelpunten, wat neerkomt op een gemiddelde van 2,64 per wedstrijd. Vier jaar geleden werd er 171 keer gescoord. De WK's van 2002, 2006 en 2010 leverden respectievelijk 161, 147 en 145 treffers op.
• Slechts één van de 64 duels eindigde in 0-0, de groepswedstrijd tussen Frankrijk en Denemarken. Voor het laatste WK met zo weinig 'nulnummers' moeten we terug tot 1954, toen er in elke wedstrijd minimaal één keer werd gescoord.
• Nooit vielen er zoveel eigen goals op een WK als in Rusland. Twaalf stuks, waaronder één van Mario Mandzukic in de eindstrijd. Het oude record dateerde uit 1998 (zes eigen goals). Rusland werd na Bulgarije (1966) het tweede team dat twee eigen doelpunten liet aantekenen op één mondiale eindronde.
• Liefst 29 strafschoppen werden toegekend, eveneens een verpulvering van het oude record van achttien uit 1998 en 2002. 22 penalty's werden benut. Elf strafschoppen werden toegekend via de videoarbiter (VAR), van Antoine Griezmanns strafschop tegen Australië op de derde dag van het WK tot en met Griezmanns penalty tegen Kroatië in de finale.
• Sowieso vielen er in Rusland bijzonder veel treffers uit dodespelmomenten, liefst 73 van de 169. Dat komt neer op 43 procent, het hoogste percentage sinds Opta deze data minutieus bijhoudt sinds 1966.
• Slechts vier spelers incasseerden een rode kaart: Carlos Sánchez (Colombia), Jérôme Boateng (Duitsland), Igor Smolnikov (Rusland) en Michael Lang (Zwitserland). Tijdens het WK 2014 werden nog tien rode kaarten uitgedeeld. Twaalf jaar geleden werd het record gevestigd: 27 rode kaarten tijdens het WK in Duitsland. Toen vielen er in één wedstrijd al vier rode kaarten. Inderdaad, de beruchte achtste finale tussen Portugal en Nederland.
• Essam El-Hadary werd met 45 jaar en 161 dagen de oudste WK-speler ooit. De doelman van Egypte stopte tijdens het duel met Saoedi-Arabië zelfs een strafschop. Het oude record was in handen van Faryd Mondragón, de Colombiaanse doelman die vier jaar geleden 43 jaar en drie dagen op de teller had staan.
• Kylian Mbappé werd na Pelé in 1958 de tweede tiener met een doelpunt in een WK-finale. De superster van Paris Saint-Germain werd ook uitgeroepen tot het grootste talent van het toernooi. Er staat één Nederlander op die erelijst: Marc Overmars in 1994.
• Twee spelers lieten een hattrick aantekenen: Cristiano Ronaldo en Harry Kane. Met zijn 33 jaar en 131 dagen werd de Portugees de oudste maker van een WK-hattrick, waarmee hij na veertig jaar Rob Rensenbrink (30 jaar en 336 dagen) uit de boeken schoot.
• Senegal werd het eerste land dat op basis van de Fair Play-regels zijn Waterloo vond. De ploeg van bondscoach Aliou Cissé kreeg iets meer gele kaarten dan Japan. Mede door het misfortuin van Senegal beleefde Afrika zijn slechtste WK sinds 1982.
• Europa zette zijn dominantie juist voort. Voor de vierde keer op rij pakte een land uit het 'oude continent' de wereldtitel en voor de vijfde keer kwamen alle halvefinalisten uit Europa. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2006.
• De vloek van de wereldkampioen bestaat nog steeds. Na Italië (2010) en Spanje (2014) sneuvelde ook Duitsland al in de groepsfase. Aan Frankrijk om eind 2022 een einde te maken aan deze reeks. Les Bleus weten in elk geval hoe het niet moet. In 2002 strandden ze als titelhouder in de eerste ronde, zonder überhaupt tot scoren te komen.
• Tijdens de achtste finale tegen Rusland verstuurde Spanje liefst 1.006 passes, een nieuw WK-record. La Selección kocht daar helemaal niets voor, want in de noodzakelijke strafschoppenserie toonde de gastheer zich te sterk.
• Spanje is een van de drie landen die het WK ongeslagen afsloot - verliesbeurten in penaltyreeksen buiten beschouwing gelaten. Ook wereldkampioen Frankrijk en Denemarken leden geen enkele nederlaag. Denemarken sneuvelde in de achtste finale na strafschoppen tegen Kroatië.
• Brazilië zette een knappe reeks voort. De Seleçao schaarde zich voor de zevende keer op rij onder de laatste acht. Voor de laatste wereldtitel van de Zuid-Amerikanen moeten we echter alweer terug tot 2002. Mexico drong voor de zevende keer op rij door tot de laatste zestien, maar struikelde steeds over deze horde.
• Met zestien goals was België de meest productieve ploeg op het WK. Opmerkelijk is dat elke deelnemer minimaal twee doelpunten liet aantekenen, een unicum.
• Harry Kane eigende zich met zes goals de topscorerstitel toe, als tweede Engelsman na Gary Lineker (eveneens zes treffers in 1986). Sinds 1978 maakte alleen Ronaldo meer goals op één WK-eindronde: acht in 2002.
• Het volgende WK, in Qatar, begint over 1.589 dagen. De laatste keer dat er zoveel tijd tussen twee WK's zat, was tussen 1938 en 1950. Op 21 november 2022 is de openingswedstrijd. Waarschijnlijk wordt snel duidelijk of er 32 of 48 landen deelnemen.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login