Hiddink gaat voor eerherstel voor zwakke start in 1995
Nederland en Tsjechië zijn in aanloop naar het EK-kwalificatieduel van dinsdag in Praag volledig in balans. Beide teams wisten drie keer te winnen, produceerden elf treffers, terwijl drie confrontaties eindigden in een gelijkspel.
Een gewaagde tegenstander dus. Daar weet de huidige bondscoach alles van. Onder leiding van Guus Hiddink verloor Nederland in de kwalificatiereeks voor het EK 1996 in Engeland met 3-1 van de latere verliezend EK-finalist. Het was voor Hiddink, in dienst van de KNVB, tot dusver de enige ontmoeting met Tsjechië.
Hiddink startte zijn eerste ambtstermijn uitermate zwak. In zijn eerste vijf interlands sinds zijn aanstelling begin 1995 tegen achtereenvolgens Frankrijk (1-0, oefenduel), Portugal (1-0, oefenduel), Malta (4-0, kwalificatie), Tsjechië (3-1, kwalificatie) en Wit-Rusland (1-0, kwalificatie) werd alleen Malta verslagen. Een score die Hiddink niet opnieuw wil meemaken als keuzeheer van Oranje. Een goed resultaat in en tegen Tsjechië is dus niet alleen belangrijk voor de stand in de groep, maar telt ook als eerherstel voor de start van zijn eerste periode als bondscoach.
De wissel
Als we naar het verleden kijken is de meest memorabele interland tegen Tsjechië zonder twijfel het EK-duel in 2004: dé wissel van Arjen Robben. Aanvaller Robben werd gewisseld voor middenvelder Paul Bosvelt. Daarna wisten de Tsjechen een 2-1 achterstand om te buigen in een 3-2 overwinning, hetgeen bondscoach Dick Advocaat op forse kritiek kwam te staan. Zowel intern als extern.
De media maakten korte metten met de toenmalige bondscoach, terwijl zijn assistent Willem van Hanegem tijdens de persconferentie ook te kennen gaf dat de keuze om Robben eraf te halen niet de juiste was. Op de vraag wat hij in de toekomst zou doen als Advocaat een aanvaller voor een middenvelder wilde wisselen, zei Van Hanegem toen tegen de pers: 'Dan sla ik hem neer.'
Advocaat nam het vier keer op tegen Tsjechië als eindverantwoordelijke van Oranje. Twee keer eindigde het duel in een gelijkspel, terwijl Nederland twee keer als verliezer het veld afstapte. In tegenstelling tot Advocaat en Hiddink wist bondscoach Marco van Basten wel alle wedstrijden te winnen van de Tsjechen. Tijdens de WK-kwalificatieduels in 2004 en 2005 was Oranje twee keer met 2-0 te sterk.
Vlaar
In oktober 2005 maakte Ron Vlaar in Praag zijn debuut in Oranje tijdens de 2-0 overwinning op Tsjechië. De destijds twintigjarige centrumverdediger van AZ kwam na een uur in de ploeg voor Khalid Boulahrouz. Een maand later startte Vlaar zelfs in de basis tijdens het oefenduel met Italië (3-1 nederlaag Oranje). Een mooie mijlpaal voor de talentvolle speler, maar wel een met nare gevolgen.
Vlaar speelde zwak, had schuld aan twee treffers – waaronder een eigen doelpunt – en speelde daarna vijf jaar niet meer in het Nederlands elftal. In 2010 kreeg Vlaar een herkansing van Bert van Marwijk tijdens een oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten (2-1 winst). Inmiddels staat de verdediger van Aston Villa op 31 interlands en is hij tijdens het WK van deze zomer uitgegroeid tot een vaste waarde in Oranje.
Overigens speelde Oranje in het verleden ook tegen het toenmalige Tsjechoslowakije, dat sinds januari 1993 is opgedeeld in Tsjechië en Slowakije. De statistieken tegen Tsjechoslowakije zijn duidelijk niet in het voordeel van Oranje, dat van de negen ontmoetingen er zes verloor.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login