Hoe laat is loting Champions League, hoe ziet die eruit en wie doen mee?

Reacties

De play-offs zijn voorbij, dus kan de focus op de loting van de Champions League. Die gaat er met de nieuwe opzet net iets anders aan toe dan voorheen. Dit is wanneer de loting is en hoe die eruitziet.

Hoe laat is loting Champions League, hoe ziet die eruit en wie doen mee?
© Pro Shots

Wanneer is de loting van de Champions League?

De loting van de Champions League voor het seizoen 2024/25 vindt plaats op donderdag 29 augustus. Dat is dus de dag na de laatste wedstrijden in de play-offs, die woensdag waren. De loting zal plaatsvinden om 18.00 uur in Monaco.

Waar kan ik het UEFA Europees voetbal zien?

De (live) uitzendrechten van de Champions League, Europa League en Conference League zijn vanaf dit seizoen in handen van Ziggo Sport. Via kanaal 14 kijken Ziggo-klanten onder meer alle live-wedstrijden van de Nederlandse clubs, maar ook als je geen Ziggo hebt kun je de actie live en gratis volgen via Ziggo Sport Free. Meld je nu gratis aan via ziggo.nl/uefa/ziggo-sport-free zodat je niets hoeft te missen! En een mooi extraatje: ook de lotingen van de Champions League, Europa League en Conference League kan je op deze manier gratis live zien! Zo weet je deze week als eerste tegen wie de Nederlandse clubs uitkomen! Meld je dus snel aan via deze link !

Welke ploegen doen er mee?

Er nemen 36 ploegen deel aan de loting van de Champions League. Dat zijn vijf Italiaanse ploegen, vijf Duitse, vier Spaanse, vier Engelse, vier Franse, twee Nederlandse, twee Portugese, twee Oostenrijkse, een Belgische, een Schotse, een Zwitserse, een Tsjechische, een Kroatische, een Servische, een Slowaakse en een Oekraïense. Vanuit Nederland zullen alleen PSV en Feyenoord de koker in gaan bij de loting. FC Twente werd in de derde voorronde uitgeschakeld door Red Bull Salzburg.

Deelnemende ploegen
Atalanta
AC Milan
Juventus
Bologna
Internazionale
Real Madrid
Barcelona
Girona
Atlético Madrid
Manchester City
Liverpool
Arsenal
Aston Villa
Bayer Leverkusen
VfB Stuttgart
Bayern München
RB Leipzig
Borussia Dortmund
Paris Saint-Germain
AS Monaco
Stade Brest
Lille
PSV
Feyenoord
Sporting Portugal
Benfica
Sturm Graz
RB Salzburg
Club Brugge
Celtic
Shakhtar Donetsk
Young Boys
Sparta Praag
Dinamo Zagreb
Rode Ster Belgrado
Slovan Bratislava

Hoe gaat de loting in zijn werk?

Met de nieuwe opzet is het deelnemersveld uitgebreid van 32 naar 36 ploegen. Er is afgestapt van de groepsfase en er wordt nu gespeeld in een soort competitieformat. Bij de loting wordt elk team gekoppeld aan acht verschillende tegenstanders, in vier thuiswedstrijden en vier uitwedstrijden. In de loting wordt rekening gehouden met het feit dat ploegen uit hetzelfde land elkaar niet kunnen treffen, tenzij dat in sommige gevallen niet anders kan.

Door de uitbreiding zou een loting in de oude stijl niet meer praktisch zijn. De UEFA berekende dat een handmatige loting tussen de drie en vier uur zou duren en dat er zo'n negenhonderd balletjes met clubnamen nodig zouden zijn. In plaats daarvan laat de UEFA het denkwerk over aan een computer.

De beste acht teams in de competitie kwalificeren zich uiteindelijk voor de knock-outfase, terwijl de teams op de 9de tot en met de 24ste plaats strijden in een tussenronde over twee wedstrijden om een ​​plek in de laatste zestien van het toernooi. De overige teams zijn uitgeschakeld en stromen ook niet meer in in de Europa League of Conference League.

Net als in de vorige opzet is er sprake van een gewogen loting. Om de acht verschillende tegenstanders te bepalen, worden de teams in eerste instantie gerangschikt in vier potten, op basis van de coëfficiënt van de club. Elk team wordt vervolgens gekoppeld aan twee tegenstanders van elke pot, waarvan ze één duel thuis en één duel uit spelen.

Virtuele potindeling

Pot 1 Real Madrid, Manchester City, Bayern Munich, PSG, Liverpool, Inter, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Barcelona
Pot 2 Bayer Leverkusen, Atlético Madrid, Atalanta, Juventus, Benfica, Arsenal, Club Brugge, Shakhtar Donetsk en AC Milan
Pot 3 Feyenoord, Sporting Portugal, PSV, Celtic, Young Boys, Rode Ster Belgrado, Dinamo Zagreb, Lille
Pot 4 AS Monaco, Aston Villa, Bologna, Sturm Graz, Girona, VfB Stuttgart, Stade Brest, Sparta Praag, Slovan Bratislava

Wanneer start de Champions League?

De Champions League gaat op 17 september van start. Daarna volgen nog zeven speelrondes, waarvan de laatste op 29 januari 2025 is. De tussenronde vindt vervolgens plaats op 11/12 en 18/19 februari 2025. Begin maart gaat de knock-outfase echt van start.

Programma

Speeldag 1 17-19 september 2024
Speeldag 2 1/2 oktober 2024
Speeldag 3 22/23 oktober 2024
Speeldag 4 5/6 november 2024
Speeldag 5 26/27 november 2024
Speeldag 6 10/11 december 2024
Speeldag 7 21/22 januari 2025
Speeldag 8 29 januari 2025
Tussenronde 11/12 februari en 18/19 februari 2025
Achtste finale 4/5 maart en 11/12 maart 2025
Kwartfinale 8/9 april en 15/16 april 2025
Halve finale 29/30 april en 6/7 mei 2025
Finale 31 mei 2025
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.