Hoe topaankoop Rakitic plots als een blok viel voor Sevilla
Barcelona hoopt de titelrace in de Primera División spannend te houden door woensdagavond te winnen van Sevilla. Ivan Rakitic treft in de topper zijn oude club. VI-redacteur Bas van den Hoven over het verhaal achter de transfer van de Kroaat naar Spanje.
Terwijl Jorge Sampaoli de motor van zijn elftal de laatste weken maar niet aan de praat krijgt, eist Monchi veel van de aandacht op in Estadio Ramón Sánchez Pizjuán. Als het eerste elftal van de club het kloppende hart is, dan vormt Monchi het brein. Hij transformeerde Sevilla in bijna zeventien jaar tijd tot handelshuis, met honderden miljoenen winst en Europees succes als resultaat. Nu Monchi zijn afscheid heeft aangekondigd, is er volop aandacht voor zijn werkwijze. De samenwerking met scouts, het monnikenbestaan met talloze uren voetbal kijken als hoofdmoot. Alles om tot de perfecte aankopen te komen. Maar soms wint het toeval het, hoe perfect de werkwijze ook is. Vraag het Ivan Rakitic.
Het was op 27 januari 2011 toen Rakitic laat op de avond met zijn broer in een hotelbar in Sevilla neerstreek. De twee waren in afwachting van de medische keuring, maar hadden ook nog andere ijzers in het vuur. Telefoontjes kwamen binnen bij de gebroeders Rakitic. Meerdere clubs toonden concrete interesse in de spelmaker die op dat moment nog bij Schalke 04 onder contract stond. Maar daar in die hotelbar hakte Rakitic in gesprek met zijn broer de knoop door. 'Nee, ik heb mijn woord al gegeven aan de president van Sevilla en ik ga trouwen met die serveerster daar', blufte Rakitic, zo vertelde hij later aan The Guardian.
De Kroaat tekende de volgende dag bij Sevilla, verbleef nog drie maanden in het hotel en bleef toenadering zoeken tot Raquel, de voormalige serveerster die inmiddels door het leven gaat als mevrouw Rakitic. Met zijn latere schoonfamilie als fanatieke Rojiblancos op de tribune in Sánchez Pizjuán werkte de middenvelder zich op tot dragende speler. En uiteindelijk zelfs tot de eerste buitenlandse aanvoerder van Sevilla sinds Diego Armando Maradona. Rakitic werd een publiekslieveling.
Tekenend voor de wederzijdse liefde is dat Rakitic nog steeds wordt toegezongen in Sevilla, ongeacht het resultaat van duels met Barcelona. De inmiddels 29-jarige in Zwitserland geboren Kroaat bewandelde in 2014 de weg richting Catalonië. Sevilla verdiende achttien miljoen euro aan de verkoop, wat er aan heeft bijgedragen dat het aantrekken van Rakitic een van de sterkste zetten is geweest van Monchi bij Sevilla.
Tegelijkertijd mag hij als succesaankoop worden gekwalificeerd in Camp Nou. Een status waar André Gomes en Paco Alcácer voorlopig alleen maar van kunnen dromen. De middenvelder en spits die in aanloop naar het huidige seizoen voor respectievelijk 35 en dertig miljoen euro werden overgenomen van Valencia staan symbool voor het gebrek aan breedte in de selectie van Barcelona. Althans, ten opzichte van de spelersgroep van koploper Real Madrid.
Het was tot februari wachten op het eerste competitiedoelpunt van Alcácer in dienst van Barcelona, terwijl Gomes ook worstelt. Het zoveelste bewijs van dat er op een transfermarkt geen garanties zijn. Kopen is gokken, met inschattingsvermogen als belangrijkste kracht. Monchi is er meester in, al kan ook hij zo nu en dan niet zonder geluk. In het geval van Rakitic: het geluk van liefde op het eerste gezicht.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login