HOT or NOT 2013: jaar van Robben, Van Persie en Blatter
Nu het kalenderjaar 2013 zo goed als is beëindigd, kijkt de redactie van VI.nl aan de hand van de hoofdrolspelers en belangrijkste gebeurtenissen nog één keer achterom. Wie floreerde er dit jaar en wie zakte er volledig door het ijs. Met andere woorden: wie was er HOT en wie verdient het predicaat NOT.
HOT: ultieme wraak Robben bij ongenaakbaar Bayern
Wembley, Londen, 25 mei 2013, 89ste minuut. Arjen Robben ziet een lange bal over zich heen gaan. Ploeggenoot Franck Ribéry frommelt 'm met een hakje voor de voeten van de diepgaande Nederlander. Twee keer kust de linkervoet van Robben de bal. Even lijkt hij doelman Roman Weidenfeller te willen omspelen. Robben besluit anders. Zijn zachte, maar uiterst effectieve beroering van de bal bezorgt Bayern München de zege in de Champions League-finale tegen Borussia Dortmund: 2-1.
Met het tikje neemt Robben wraak voor de verloren WK-eindstrijd van 2010 tegen Spanje en de twee eerdere voor hem en Bayern zo droevig geëindigde CL-finales tegen Internazionzale (2010, 0-2) en Chelsea (1-1, verlies na strafschoppen). Tegen de Engelsen mist Robben nota bene in eigen stadion in de verlenging een penalty, maar zijn revanche volgt uitgerekend op Londense bodem. 'Al dat negatieve gezeik, die shit, dat flitst dan voorbij. Het moest een keer gebeuren, afkomen van dat loser-stempel’, jubelt hij, voordat hij de ceremoniemeester is van zijn eigen feestje met de aanhang in de voetbaltempel.
Een week later pakt Bayern, dat al lang en breed kampioen is op het moment van de CL-finale, ook nog de DFB-Pokal. In zijn laatste seizoen als trainer grijpt Jupp Heynckes de treble. Onder zijn opvolger Josep Guardiola eindigt 2013 met de winst van de Europese Super Cup en het WK voor clubs. Die laatste prijs verovert Bayern zonder de geblesseerde Robben. Het is geenszins een smet op het jaar waarin de Groninger op ultieme wijze wraak neemt.
NOT: Blatter maakt voetbal te schande
Sepp Blatter, de 77-jarige FIFA-preses rond wie altijd de zweem van omkoping hangt, heeft ook in 2013 weer een pijnlijk lang lijstje met uitglijders, misstappen en blunders. Hij gaat door het slijk omdat blijkt dat in de zomer voetballen tijdens een WK in Qatar (2022) eigenlijk geen optie is en biedt zijn excuses aan nadat hij Cristiano Ronaldo openlijk heeft bekritiseerd en belachelijk heeft gemaakt.
Maar tijdens de WK-loting gaat Blatter alle perken te buiten. De Zwitser kondigt een minuut stilte aan voor de één dag eerder op 95-jarige leeftijd overleden Nelson Mandela. Bruut verstoort de FIFA-baas na elf luttele seconden het eerbetoon aan de weggevallen Zuid-Afrikaanse apartheidsstrijder, oud-president en vader des vaderlands. Er moet immers worden geloot. De actie van Blatter is een schande voor het voetbal. In 2015 treedt hij in principe af. De voetbalwereld kijkt ernaar uit.
HOT: langgekoesterde wens Van Persie gaat in vervulling
'Op dit soort momenten, bij het maken van moeilijke keuzes, luister ik altijd naar het kleine jongetje in me. Wat wil hij? Nou, hij was aan het schreeuwen dat hij naar Manchester United wilde.' Zo verklaart Robin van Persie in de zomer van 2012 zijn overgang van Arsenal naar United voor een kleine 31 miljoen euro. Zijn grote wens: kampioen worden. Dat is hem in drie seizoenen Feyenoord en acht in Londen immer nooit gelukt.
Een jaar na zijn komst is het niet meer het kleine jongetje dat schreeuwt, maar schreeuwt topspits Van Persie het uit van vreugde. Op 22 april laat hij in de kampioenswedstrijd op Old Trafford tegen Aston Villa niets aan het toeval over. Van Persie schiet de ploeg van afzwaaiend manager Sir Alex Ferguson naar de titel met een zuivere hattrick in de eerste 33 minuten. Zijn gedroomde landstitel is eindelijk binnen. Een week later krijgt Van Persie de beloning in de uitwedstrijd tegen uitgerekend Arsenal: een traditionele erehaag.
Maar met het kampioenschap en de topscorerstitel (26 goals) is het succes nog niet voorbij voor Van Persie. De tot aanvoerder benoemde spits mag zich sinds de 8-1 zege op Hongarije in de WK-kwalificatiecyclus officieel de topscorer aller tijden van Oranje noemen. Hij maakt tijdens dat duel in De Arena drie goals en brengt daarmee zijn totaal op 41, één meer dan Patrick Kluivert. De huidige assistent-bondscoach van het Nederlands elftal viert het feestje mee ondanks het afstaan van zijn eretitel. De huidige zesde plaats van Manchester United ten spijt, is 2013 een fantastisch jaar voor Robin van Persie.
NOT: WK-organisatie kost levens
Bijna traditioneel zijn de nodige WK-stadions niet op tijd af. In Brazilië is de uitgestelde opening van de diverse voetbaltempels evenwel niet het probleem. De bouw ervan eist mensenlevens. Al vijf arbeiders zijn omgekomen bij diverse ongelukken. De veiligheidseisen lijken in tijden van haast voor de FIFA niet te gelden.
Behalve in Brazilië is er ook in Qatar, waar het WK van 2022 plaatsheeft, uitbuiting van arbeiders die bouwen aan de hypermoderne stadions. Achterstallige betalingen, mishandeling en zeer gebrekkige leefomstandigheden zouden eraan bijdragen dat er al tientallen doden te betreuren zijn geweest. Het voetbalfeest van komend kalenderjaar, en dat van over negen jaar, kost letterlijk levens. Treurig.
HOT: Ronaldo schudt juk Messi van zich af
Eeuwig worden de twee vergeleken. Vaak staat eerst de naam Lionel Messi vermeld en dan pas Cristiano Ronaldo. Dit tot ergernis van de eerzuchtige Portugees. In 2013 troeft hij zijn Argentijnse rivaal af. De superster van Real Madrid is beter dan ooit. Voor club en land komt hij in 2013 tot 69 goals in 59 duels. Van die enorme doelpuntenverzameling, ook voor hem een record, maakt hij er 59 in vijftig optredens voor De Koninklijke.
Voor de Portugese nationale ploeg is Ronaldo van levensbelang met tien doelpunten in negen wedstrijden. Vier van die goals helpen Portugal in de WK-play-offs langs het Zweden van Zlatan Ibrahimovic. Diezelfde Zweed is op de topschutterslijst van 2013 tweede achter Ronaldo met 47 treffers in 58 wedstrijden. Pas dan volgt Messi met 45 goals in 47 duels.
Hoewel Ronaldo in 2013 met Real geen prijs pakt, hoopt hij een einde te maken aan de hegemonie van Messi wat het winnen van de Gouden Bal betreft. Na 2008, toen de Portugees het eervolle kleinood in ontvangst mocht nemen, won de Argentijn de prijs vier keer op rij. Ook nu zijn Ronaldo en Messi nog in de race, met Franck Ribéry als uitdager. Op 13 januari wacht Ronaldo mogelijk al het eerste hoogtepunt van 2014.
NOT: louter onrust tijdens feestjaar PSV
Trainer Dick Advocaat heeft in het seizoen 2012/13 maar één missie: PSV kampioen maken. Dat lukt niet. Er is kritiek. PSV is PSV niet meer. De roep om clubcoryfeeën en eigen jeugd is groot. Na een ware transformatie maakt de ploeg van trainer Phillip Cocu in de beginfase van de nieuwe jaargang indruk. Maar het piepjonge team zakt net zo snel weer in elkaar.
Een hopeloze vormdip zorgt ervoor dat de negatiefste clubrecords van PSV worden afgestoft. De maniertjes van de jonge spelers leiden opnieuw tot een storm aan kritiek. De onrust rond de toekomst van Ola Toivonen en een in handen van VI-verslaggever Thijs Slegers gevallen vernietigend rapport over de raad van commissarissen en directie; het jubileumjaar van PSV kent nauwelijks hoogtepunten. De achterstand op rivaal en koploper Ajax is elf punten voor de nummer zeven. Dus moet 2014 in Eindhoven het jaar van revanche worden.
HOT: scorende Pellè wordt hype
Met 26 competitiegoals in 2013 is Graziano Pellè onmisbaar voor Feyenoord. De inmiddels tot aanvoerder benoemde Italiaan ontpopt zich ook buiten het veld tot een idool. Dat vrouwen bij bosjes in katzwijm vallen voor de spits, is al langer bekend. Dat verdedigers de kopsterke aanvaller vrezen eveneens. Maar dat in heel Nederland jongetjes in de rij staan om een Pellè-kapsel aan te laten meten, is nieuw.
VI roept Pellè mede daarom uit tot Speler van het Jaar. Verslaggever Martijn Krabbendam maakt een boek met de Feyenoord-spits. Het publiek mag duizend vragen stellen over van-alles-en-nog-wat en de voetballer geeft overal antwoord op. Binnen enkele uren na de bekendmaking zijn er tweeduizend mailtjes binnen. Het zegt alles over de populariteit van Pellè. En geheel in zijn eigen stijl meent de zelfbewuste Italiaan dat Feyenoord, dat maar met vier punten minder dan lijstaanvoerder Ajax de jaarwisseling ingaat, kampioen kan worden. Dan moet hij wel fit blijven.
NOT: Rossoneri grauwe middenmoter
AC Milan vertoont in 2013 nauwelijks iets van zijn historische grootsheid. De ploeg besluit het seizoen 2012/13 met de derde plaats in de Serie A en bereikt in de jaargang daarop met moeite de Champions League, ten koste van PSV. Een half seizoen vol conflicten in de clubleiding, nederlagen en slecht voetbal is het vervolg.
Schrijnend is de dertiende plaats waarmee de Rossoneri het jaar 2014 ingaan; vijf punten boven de degradatiestreep en 27 punten achter koploper Juventus. Een Europese grootmacht en topclub onwaardig. Dat trainer Massimiliano Allegri kort voor de jaarwisseling heeft aangekondigd na dit seizoen te zullen vertrekken mag dan ook geen verrassing heten. Clarence Seedorf lijkt de aangewezen man om Milan in 2014 weer HOT te maken.
HOT: puur voetbal aan de Vetkampstraat
Zelden zorgt een gepromoveerde club in de Eredivisie voor zo veel vermaak als Go Ahead Eagles dit seizoen. Via FC Dordrecht, VVV-Venlo en FC Volendam meldt de club uit Deventer zich na zeventien jaar weer op het hoogste niveau. En heel voetbalminnend Nederland lijkt daar blij mee te zijn. Na een seizoenshelft vol pure passie in de voetbal ademende Adelaarshorst besluit de ploeg van de nieuwe trainer Foeke Booy het jaar 2013 met de tiende plaats. Kowet komt maar een puntje tekort voor het linkerrijtje en bezorgt de fans aan de Vetkampstraat een jaarwisseling vol trots.
NOT: Nederlandse clubs in Europa
Het Nederlandse clubvoetbal baart zorgen. Het Europese seizoen 2013/14 toont aan dat de Europa League het domein is van de Nederlandse afvaardiging. Ajax maakt weliswaar indruk in de Champions League met zeges op Celtic en Barcelona, maar moet het uiteindelijk doen met de derde plaats in de poulefase, omdat het in San Siro niet weet te winnen van een pover tiental van AC Milan. En PSV overleeft de groepsfase van de Europa League niet.
Feyenoord, Vitesse en FC Utrecht vliegen al in de voorronde van het tweede Europese toernooi eruit. De Domstedelingen maken het wel heel bont door de Luxemburgse semiprofs van Differdange voorrang te verlenen. Vitesse gaat ten onder tegen Petrolul Ploiesti, terwijl Kuban Krasnodar te sterk is voor Feyenoord. De Nederlandse hoop is nu op AZ en Ajax gericht. De Alkmaarders, die de groepsfase wél overleven, stuiten in de volgende ronde op het Tsjechische Slovan Liberec. Ajax neemt het op tegen Red Bull Salzburg uit Oostenrijk. Succesvol kan het Europese jaar 2013 van de Nederlandse clubs nauwelijks worden genoemd.
Samenstelling: Tim Tempelaars