Houdbaarheid Adriaanse in Enschede uiterst beperkt

Na een half jaar kwam er een einde aan de samenwerking tussen Co Adriaanse en FC Twente. De houdbaarheidsdatum van de trainer bleek dit keer snel verstreken.

Houdbaarheid Adriaanse in Enschede uiterst beperkt

'Ik ben zes jaar weggeweest in het buitenland', vertelde Adriaanse eind juni op zijn eerste werkdag in Enschede. 'Ik ben een typisch product van de Nederlandse school. In het buitenland wordt daar anders over gedacht. Daarom was ik ook toe aan een club in Nederland. In het buitenland mag je alleen beslissen over het groen; wat er op het gras gebeurt. Ik wil dat de toeschouwers negentig minuten op het puntje van de stoel zitten en met een lach naar huis gaan.'

De terugkeer van Adriaanse in Nederland brengt mede door diens uitlatingen hoge verwachtingen met zich mee, niet in de laatste plaats bij voorzitter Joop Munsterman. De Amsterdamse trainer staat voor attractief voetbal met resultaat. Die combinatie spreekt FC Twente aan; met mooi voetbal naar de tweede titel in de historie van de Enschedese club.

'Co was onze eerste en enige keus', zegt Munsterman met trots over de opvolger van de naar Saudi-Arabië vertrokken Michel Preud'homme. 'Hij is eigenzinnig en dat past wel bij ons. We willen bovendien een team gaan opbouwen met spelers uit onze eigen jeugdopleiding. Co staat bekend als een trainer die veel talenten laat doorstromen in zijn selectie. Dat heeft hij bij al zijn vorige clubs laten zien.'

Munsterman denkt daarbij onder meer aan de periode die Adriaanse werkte bij AZ. De Amsterdamse coach liet de Alkmaarse ploeg vanaf 2002 wervelen op het veld. Een tastbare prijs blijft weliswaar achterwege, maar hij laat de kans lopen alsnog voor die bevestiging te gaan. Een aanbod voor contractverlenging wijst Adriaanse van de hand. 'Het is klaar, ik heb een houdbaarheidsdatum. Op het moment dat de aap die je hebt leren klimmen een kokosnoot naar je hoofd gooit, ben je te laat.' In Alkmaar werkt Adriaanse ruim twee jaar, als hij begin mei 2005 na het verloren duel met ADO Den Haag zijn ploeg als een 'zielig kleuterklasje' wegzet en daarmee zijn stelling over zijn eigen houdbaarheidsdatum bevestigt. Die wordt met de jaren steeds korter. In Enschede is de kracht van Adriaanse na ruim een half jaar al uitgewerkt. De spelers en rest van de staf van FC Twente zijn uitgekeken op de 64-jarige coach.

De steeds weer wisselende opstellingen maken van FC Twente een weifelende ploeg die weinig overtuiging uitstraalt. Na de nederlagen die in december worden geleden tegen Wisla Kraków (Europa League), Feyenoord (competitie) en PSV (KNVB-beker) is het geduld op. Het vertrouwen in Adriaanse wordt opgezegd. De kokosnoot ligt blijkbaar al in de hand van de spelers. Munsterman kan niet anders dan zijn verlies nemen.

Niet alleen de spelers hebben moeite met Adriaanse. De resultaten van FC Twente zijn niet slecht, maar vooral het spel wil maar niet de harten van de liefhebbers veroveren. Het publiek zit dan wel op het puntje van z'n stoel, maar dan vooral uit ergernis en de beloofde lach na afloop ontbreekt te vaak.

Bovendien is de conclusie na een half jaar onontkoombaar: de persoonlijkheid van Adriaanse past niet bij de cultuur FC Twente. Het eigenzinnige karakter, waar Munsterman bij het aantreden van de trainer juist zo gelukkig mee was, is de kiem van de onvrede bij de spelers en de (technische) staf.

De drang naar erkenning – Adriaanse wil met FC Twente zijn eerste Nederlandse titel pakken – en de kwaliteiten als trainer blijken onvoldoende voor een geslaagde samenwerking. De gok met Adriaanse pakt verkeerd uit. FC Twente wist wie het binnenhaalde.

Als er een rode draad is in de carrière van de Amsterdammer is dat hij eigenzinnig is en vooral zijn eigen koers vaart. En als er een heilig huisje moet sneuvelen, dan is dat maar zo. Overal verdwijnt hij, al dan niet uit eigen beweging, voortijdig. De Enschedese club moet die conclusie onderschrijven. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's