Imago van de Afrika Cup van kwaad tot erger
Na de massale veldslag van donderdagavond tijdens het duel tussen Ghana en Equatoriaal-Guinee zullen de discussies over het toernooi om de Afrika Cup weer flink oplaaien. Nog geen vijf jaar geleden werd een plan gepresenteerd om het imago van het toernooi te redden, maar het gaat sindsdien juist van kwaad tot erger.
Mei 2010. De CAF presenteert rigoureuze wijzigingen in de opzet van de Afrika Cup. De voetbalbond gaat het toernooi verplaatsen van de even naar de oneven jaren, zodat de Afrikaanse voetballers meer rust krijgen in de WK-jaren. Wel blijft het toernooi elke twee jaar in de winter op de kalender staan, waardoor de Europese clubs nog steeds midden in het seizoen spelers moeten afstaan.
September 2011. Wegens de politieke wanorde in Libië wordt besloten een nieuwe gastheer aan te wijzen voor het volgende toernooi. Er wordt uiteindelijk geruild. Zuid-Afrika neemt de Afrika Cup in 2013 voor zijn rekening, Libië krijgt de editie van 2017 toegewezen. In 2015 staat het evenement gepland in Marokko.
Juli 2014. Equatoriaal-Guinee wordt gediskwalificeerd van deelname aan de Afrika Cup in 2015. In de tweekamp met Mauritanië wordt Thierry Fidieu Tazemeta opgesteld. Volgens de CAF is niet volgens de reglementen gehandeld bij de naturalisatieprocedure van de spits, die in Kameroen geboren is. Fidieu was niet speelgerechtigd en dat moet het land nu duur bekopen.
Augustus 2014. Rwanda wordt uitgesloten van deelname aan de Afrika Cup. In de gewonnen tweekamp met Congo wordt namelijk Daddy Birori opgesteld. Die Rwandese speler zou een dubbele identiteit hebben en eigenlijk zelfs een geboren Congolees zijn met de naam Tady Etekiama. Congo gaat ten koste van Rwanda verder en bereikt uiteindelijk het hoofdtoernooi.
Oktober 2014. Marokko trekt zich terug als organisator van de Afrika Cup. Wegens de ebola-epidemie wilde het land niet dat de bevolking gevaar zou lopen, waarna het de CAF verzocht om het toernooi uit te stellen. De bond verwierp dat voorstel, waarop Marokko besloot het evenement niet meer te willen organiseren.
November 2014. Sierra Leone trekt zich als gevolg van de ebola-uitbraak in Afrika terug uit de kwalificatiereeks, het land wil zich richten op de bestrijding van de epidemie. Het geld dat wordt bespaard in de voetballoze periode, kan daar mooi voor worden gebruikt. Intussen wordt Marokko wegens het weigeren van de organisatie ook definitief uitgesloten van deelname aan de Afrika Cup 2015.
November 2014. Equatoriaal-Guinee is aangewezen als nieuwe gastheer van de Afrika Cup 2015. Ter vergelijking, dat is volgens de FIFA-maatstaven ongeveer hetzelfde als dat de Faeröer Eilanden het EK mogen organiseren. Beide landen hebben immers twee fatsoenlijke stadions, al wordt het Europese dwergstaatje voetballend gezien nog iets hoger ingeschat.
Januari 2015. Equatoriaal-Guinee trapt op 17 januari het toernooi voor de Afrika Cup op gang met een wedstrijd tegen Congo-Brazzaville. Het land dat een half jaar geleden dus werd uitgesloten van deelname, is nu de trotse gastheer van het evenement. Het land is met de 118de plaats op de FIFA-wereldranglijst op papier de zwakste deelnemer aan het toernooi.
Februari 2015. Met wat hulp van de arbitrage, door onder meer twee discutabele strafschoppen, lukt het Equatoriaal-Guinee zich via Gabon en Tunesië te kwalificeren voor de halve finale. Daarin is Ghana donderdagavond met 3-0 te sterk. Na ongeregeldheden op de tribune bij het duel met Tunesië lopen de gemoederen opnieuw hoog op. De partij tegen Ghana wordt vanwege de chaos langdurig gestaakt.
Januari 2017. Op een nog onbekende locatie staat de volgende Afrika Cup gepland. Libië mag wegens de instabiele politieke situatie wederom geen gastheer zijn en de deelnames van Marokko en Tunesië zijn gezien de mogelijke schorsingen die de landen krijgen uiterst twijfelachtig.
Samenstelling: Oscar van der Horst
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login