Inter eert 'incredibile solista' Faas Wilkes

Het nieuws van het overlijden van Faas Wilkes heeft ook Italië bereikt. Internazionale condoleert de familie van de op 82-jarige leeftijd gestorven Nederlandse vedette op de website van de club.

Inter eert 'incredibile solista' Faas Wilkes

Wilkes speelde van 1949 tot 1952 voor Inter en maakte daar met 47 goals in 95 duels veel indruk. 'Wilkes was een ongelooflijke speler', tekende Inter twee jaar geleden op in het clubmagazine uit de mond van Gianni Invernizzi.

'Hij pikte de bal net buiten zijn eigen strafschopgebied op en dribbelde zo zic, zic, zic op doel af. Niemand kon hem stoppen. Hij was een honderd procent solist. Incredibile. Stel je voor dat iemand dat nu nog doet. Faas was geen tacticus, dribbelen was zijn natuur.'

In Nederland stond KNVB-directeur Henk Kesler stil bij de dood van Wilkes. 'Hij heeft ons land op de internationale voetbalkaart gezet en dertig jaar topvoetbal gespeeld. Dat is een loopbaan waar we wel even stil bij mogen staan', aldus Kesler op NOS Teletekst.

Voormalig ploeggenoot Kees Rijvers noemde Wilkes een 'wereldvoetballer', op wie tegenstanders als België twee of drie man zette. Cor van der Hart kenmerkt zijn oude collega als een 'goede vriend' en een 'vrolijk, echt fijn mens.'

Bekijk hier al onze video's