Inter en Milan: verstokte gokkers bij het roulettewiel
Het seizoen 2015/16 moet voor AC Milan en Internazionale het jaar van de wraak worden. In hun jacht op eerherstel smijten de Milanese clubs met miljoenen alsof het geld op hun rug groeit. Hoop doet leven, maar de vraag is voor hoelang.
Milan leed over het seizoen 2014/15 een verlies van meer dan negentig miljoen euro. Inter deed het met een verlies van ruim tachtig miljoen net iets minder slecht. Sinds de Nerazzurri in 2010 de treble wonnen, maakten zij liefst 400 miljoen euro verlies. Milan schreef over diezelfde periode 253 miljoen euro in het rood.
Toch gaven Inter en Milan deze zomer samen doodleuk 130 miljoen euro uit aan nieuwe spelers. Milan betaalde dertig miljoen voor Carlos Bacca, twintig miljoen voor Andrea Bertolacci en acht miljoen voor Luiz Adriano. Inter telde 36 miljoen neer voor Geoffrey Kondogbia, acht miljoen voor Jeison Murillo en Miranda kost via een creatieve huurconstructie uiteindelijk twaalf miljoen euro. Daarbij moest Inter verplicht de koopoptie in het huurcontract van Xherdan Shaqiri lichten, wat nog eens zestien miljoen euro kostte. Tegenover al deze uitgaven staan zo goed als geen inkomsten.
Milan wordt sinds kort financieel gesteund door de Thai Bee Taechaubol, terwijl Inter al langer in handen is van de kapitaalkrachtige Indonesiër Erick Thohir. Vanuit hun eigen vermogen zijn deze steenrijke Aziaten zonder meer in staat de wederopstanding van hun clubs te financieren én tegelijkertijd schulden af te lossen. Alleen is dat eerste vanwege de regels omtrent Financial Fair Play niet of slechts zeer beperkt mogelijk, terwijl de schulden op dit moment ook niet worden weggepoetst. Thohir sloot een jaar geleden een megalening van 230 miljoen euro voor Inter af om de club draaiende te houden. Milan had vlak voor de entree van Taechaubol een schuld van meer dan 300 miljoen.
Met de enorme investeringen in hun selecties willen Inter en Milan een terugkeer kopen in de Champions League, waarvan de finale saillant genoeg komend seizoen in hun stadion plaatsvindt. Mislopen van kwalificatie voor het miljoenenbal kan voor beide clubs verstrekkende consequenties hebben. Het herfinancieren en doorschuiven van schulden houdt natuurlijk een keer op. Tegelijkertijd rijst de vraag of Inter en Milan gezien hun huidige financiële situatie wel toegelaten zouden worden tot een Europees toernooi, waaraan nu voor het eerst in de historie geen Milanese club meedoet. De UEFA houdt beide clubs scherp in de gaten.
Kortom: falen is komend seizoen geen optie. Inter en Milan zijn als verstokte gokkers die met hun laatste euro’s nog een keer naar het roulettewiel gaan. Als het balletje goed valt, zijn ze voor even uit de penarie en is het feest. Valt het balletje verkeerd, dan zijn de problemen niet te overzien.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login