Italië en Portugal spelen om ticket naar Peking

Italië had na 45 minuten al een veilige marge op zak tegen Tsjechië (3-1), maar de Azzrurrini wachtten tevergeefs op goed nieuws vanuit Nijmegen, waar Engeland zich via een 2-0 overwinning op Jong Servië plaatste voor de halve finale van het EK Onder-21.

Italië en Tsjechië verspilden weinig tijd om duidelijk te maken dat ze beide voor hun laatste kans gingen. Al na vier minuten namen de Italianen een voorsprong, via een rake vrije trap van Alberto Aquilani. Tien minuten later stonden de Tsjechen op gelijke hoogte. Frantisek Rajtoral ontsnapte over links en verzond een fijne voorzet, die door Michal Papadopulos vanaf vijf meter in het doel werd gestuurd.

Maar in het laatste kwartier voor rust onderstreepten de Italianen hun veldoverwicht. Giorgio Chiellini kopte raak na een vrije trap van Alessandro Rosina. En op slag van rust schoot Giuseppe Rossi na een fraaie actie via de binnenkant van de verste paal de bal in het doel: 3-1.

Voor Italië zit het EK er op, maar de ploeg van Pierluigi Casiraghi krijgt via een beslissingsduel met Portugal nog een kans een Olympisch ticket te verdienen. Komende donderdag treffen de landen elkaar in Nijmegen. Graziano Pellè