Jonathan Calleri, toptalent in handen van een spookclub
Hoe komt een van de meest gewilde spelers van Zuid-Amerika terecht bij een obscure tweededivionist uit Uruguay? Vraag het Jonathan Calleri, wiens toekomst in handen ligt van twee dubieuze Britten die profiteren van de mazen in de wet van de FIFA-regels.
Calleri (22) treedt daarmee in de voetsporen van onder meer Alex Sandro, de huidige linksback van Juventus. Zijn toenmalige club Atlético Paranaense verkocht hem in 2010 aan private investeerders. Om de regels van de FIFA omtrend third party ownership te omzeilen sluisden zij hem vervolgens door naar Deportivo Maldonado, een club uit de tweede divisie van Uruguay.
Alex Sandro (foto onder) speelde echter geen minuut voor de Uruguayaanse club. De mannen achter Maldonado, de Britse zakenlieden Malcolm Caine en Graham Shear, gebruikten hem als melkkoe en leenden hem tegen lucratieve huursommen eerst twee jaar uit aan Santos en sloten later eenzelfde deal met FC Porto, dat hem uiteindelijk voor tien miljoen euro inlijfde. Daarmee vertienvoudigde Maldonado, dat bij een gemiddelde thuiswedstrijd 200 fans trekt, zijn aanvankelijke investering in de speler.
Maldonado (lees: Caine en Shear) heeft met Boca Juniors nu eenzelfde deal gesloten over Calleri als in 2010 met Atlético Paranaense. De club hoopt op die manier munt te slaan uit de belangstelling van Internazionale voor Calleri. Italiaanse media melden dat de Italianen nu echter grote bedenkingen hebben bij de komst van Calleri, vanwege de zeer merkwaardige situatie rondom zijn transferrechten.
Calleri lijkt bovendien ineens niet meer te koop, maar alleen nog voor meerdere jaren te huur. Op die manier houden de investeerders de volledige zeggenschap over de speler en kan hij diverse keren als melkkoe van club veranderen. Op die manier verdiende Maldonado een vermogen aan Alex Sandro, Marcelo Estigarribia (ex-Juventus, nu Atalanta Bergamo), Ivan Piris (ex-AS Roma, nu Udinese) en Willian Da Silva (ex-Real Madrid, nu Las Palmas). De FIFA kan Caine en Shear helemaal niets maken. Third party ownership ligt aan banden, maar doordat de Britten hun praktijken hebben ondergebracht in een als voetbalclub vermomd uitzendbureau zijn hun praktijken volledig legaal.
Maldonado is in Zuid-Amerika niet de enige in zijn soort. Ook enkele kleine clubs uit Brazilië en Argentinië zijn handelshuizen in de letterlijke zin van het woord. En met Rentistas heeft Maldonado in Uruguay een serieuze tegenhanger. Deze door een investeringsmaatschappij gerunde spookclub werd vooral schathemeltjerijk door Hulk, die via onder meer FC Porto bij Zenit-Sint Petersburg belandde. De FIFA kan third party ownership dan wel verboden hebben; door de mazen in de wet hebben investeerders nog altijd vrij spel.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login