Jong Oranje na volgende domper op rand van de afgrond

Jong Oranje heeft een voetbalwonder nodig om zich nog te kwalificeren voor het EK van 2019 in Italië. Na het gelijkspel van afgelopen donderdag tegen Engeland ging de ploeg van Erwin van de Looi dinsdag in eigen huis onderuit tegen Schotland. Een blunder van Justin Bijlow bleek de inleiding voor een nieuwe misstap, die Oranje zich simpelweg niet kon veroorloven.

Nederland O21
1 - 2
Schotland O21

Vooraf bestond er geen enkele onduidelijkheid over de opdracht van Oranje: in de strijd om een plek bij de vier beste nummers twee in de kwalificatiegroepen móést er gewonnen worden in Doetinchem. De thuisploeg begon ook aardig, met mogelijkheden voor Arnaut Danjuma Groeneveld en Sam Lammers, maar de eerste serieuze kans was in de elfde minuut toch voor Schotland. Michael Johnston kapte naar zijn rechterbeen en draaide de bal op de paal.

Ook Oranje raakte het aluminium. Een schot van Teun Koopmeiners werd van richting veranderd en spatte op de lat uiteen. Na deze kans (in de twintigste minuut) wist Oranje lange tijd niets meer te creëeren. Pas vijf minuten voor rust was er weer wat opwinding voor het Schotse doel, toen linksback Thomas Ouwejan net naast schoot. Even daarvoor was Oranje nog met de schrik vrijgekomen, bij een indraaiende hoekschop van Stephen Mallan. De verraste Bijlow zag de bal tot zijn geluk via de lat terug het veld in keren.

Acht minuten na rust resulteerde een blunder van Bijlow in de openingstreffer van Schotland. De keeper kwam ver zijn strafschopgebied uit om de bal weg te schieten, maar raakte het leder verkeerd en leverde in bij Fraser Hornby. Die had na de fout van Bijlow een leeg doel voor zich en schoot beheerst raak (zie video onder). Oranje moest na deze dreun in de achtervolging en Richairo Zivkovic en Bart Ramselaar werden als invallers in de ploeg gebracht. Kort na de entree van het duo tikte de Schotse keeper Robby McCrorie een kopbal van Guus Til over de lat.

Het bleek de start van het offensief van Oranje. McCrorie had nog een antwoord op een inzet van Zivkovic, maar was even later kansloos bij een van richting veranderde vrije trap van Koopmeiners (1-1). Oranje ging hierna op zoek naar meer en had in het restant ook constant het balbezit. De gewenste winnende treffer werd echter niet gevonden en kort voor tijd ging het nog helemaal mis voor de thuisploeg. Pablo Rosario haalde de doorgebroken Lewis Ferguson neer, veroorzaakte daarmee een penalty én kreeg een directe rode kaart. Hornby maakte vanaf de stip zijn tweede van de avond.

Met nog twee wedstrijden te gaan staat de ploeg van Van de Looi nu vierde in Groep 4, met twaalf punten. Omdat Engeland eerder op de avond al won van Letland, kan Oranje al niet meer als eerste eindigen in de poule. De beste vier beste nummers twee van dit moment zijn Zweden (twintig punten), Kroatië (negentien punten), Polen (achttien punten) en Bosnië en Herzegovina (achttien punten). Oranje moet in de eigen groep dus nog twee ploegen inhalen én zes punten goedmaken op Polen en Bosnië en Herzegovina. Dat is een zo goed als onmogelijke missie.