Jonk vergadert niet meer met technisch hart Ajax

Reacties

Het is een contrast dat weinigen voor mogelijk hielden, toen de reorganisatie bij Ajax vier jaar geleden in gang werd gezet: terwijl de jeugdopleiding volgens de visie van Johan Cruijff centraal zou komen te staan, blijkt nu dat hoofd opleiding Wim Jonk niet meer aanschuift bij de wekelijkse vergadering van het technisch hart van de club.

Jonk vergadert niet meer met technisch hart Ajax

De visie van de opleiders enerzijds en de beleidsuitvoerders anderzijds zijn steeds verder uit elkaar gegroeid. Aanhoudende onduidelijkheid over bevoegdheden en meningsverschillen over de te volgen koers liggen daaraan ten grondslag.

Het eerste grote knelpunt ontstond een jaar geleden. Jonk en hoofd talentontwikkeling Ruben Jongkind wilden de opleiding een nieuwe impuls geven en vroegen daartoe een extra investeringsbudget van 1,8 miljoen euro. De directie ging daarmee niet akkoord. Waar de roergangers op De Toekomst steun van voetbaldirecteur Marc Overmars hadden verwacht, schroefde de directie het gewenste budget terug tot 950.000 euro. Het was het eerste signaal dat de filosofie van de opleiders bij Ajax niet altijd leidend is in het uitgevoerde beleid. Volgens de statuten kan dat ook niet: de directie is eindverantwoordelijk, onder toezicht van de raad van commissarissen.

Discussies
In de daaropvolgende periode ontstonden er ook inhoudelijk steeds meer discussies tussen de opleiders en de overige technische leiding. Centraal daarin staat - naast de speelwijze en het aankoopbeleid - de manier waarop Ajax tegenwoordig spelers opleidt, met meer aandacht voor fysieke en mentale ontwikkeling, naast technische en tactische scholing. Assistent-coach en technisch hart-lid Dennis Bergkamp en Overmars vinden dat de jeugdopleiding is doorgeschoten in de aanstelling van performancecoaches, die zich bezighouden met de fysieke en mentale aspecten binnen de opleiding.

Ook wat betreft de samenwerking met buitenlandse clubs verschillen de meningen intern. Binnen de jeugdopleiding is men van mening dat het samenwerkingsverband met clubs als AS Trencin en Ajax Cape Town wordt verwaarloosd, terwijl die in hun ogen voor internationale talentontwikkeling ingezet zou moeten worden.

Rode draad is de verschillende interpretatie van het Plan Cruijff, dat de leidraad vormde voor de revolutie die ruim vier jaar geleden begon. Terugkerend probleem is dat de bevoegdheden binnen de technische leiding nooit duidelijk zijn vastgelegd. Volgens het Plan Cruijff moest het technisch hart een alternatief vormen voor het jarenlang gehanteerde model met een technisch directeur. Op basis daarvan hadden de opleiders op De Toekomst een zwaardere stem in het technisch beleid verwacht.  

Tijdens het nog altijd lopende onderzoek van de Boston Consulting Group naar de organisatie van Ajax zal wellicht duidelijkheid over de bevoegdheden ontstaan. Intussen werkt algemeen directeur Michael Kinsbergen in opdracht van de rvc aan een beleidsplan voor de middellange termijn. Terwijl de toekomst van Kinsbergen bij Ajax, met een komende zomer aflopend contract, hoogst onzeker is.

Aankoopbeleid
Wat het aankoopbeleid betreft liet hoofdtrainer Frank de Boer eerder dit jaar al weten dat zijn selectie directe versterking nodig heeft. In de winterstop drong hij aan op het vervroegd aantrekken van Daley Sinkgraven, de komende maanden zullen meer transfers volgen. Vorige maand gaf De Boer in VI al aan dat Ajax daarin soms financieel flexibel moet zijn. 'Daar staat de clubleiding nu ook voor open', vertelde de trainer. Op de vraag hoe knopen over eventuele aankopen worden doorgehakt, antwoordde De Boer: 'We bespreken mogelijke aankopen met het technisch hart: Overmars, Bergkamp, Jonk, ikzelf. Als drie man een aankoop zien zitten en eentje niet, dan gaat het toch echt gewoon door. Zo simpel is het.'

Daarmee gaf De Boer haarfijn aan hoe de verhoudingen binnen het technisch hart momenteel liggen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.