Joseph Oosting: van buitengesloten in Zeist naar remise op Old Trafford

Reacties

Het zijn mooie tijden voor Joseph Oosting. In zijn leven moest hij altijd knokken om het tegendeel te bewijzen. Dat hij meer was dan de vooroordelen deden vermoeden. Woensdag speelde zijn FC Twente gelijk tegen een van de grootste clubs ter wereld. Een nieuwe Nederlandse toptrainer klopt op de deur.

Joseph Oosting: van buitengesloten in Zeist naar remise op Old Trafford
© Pro Shots
Manchester United
Manchester United
1 - 1
FC Twente
FC Twente

Oosting groeide op in Emmen, op een woonwagenkamp waar maar één ding telde: voetbal. Na een zeventienjarige profcarrière die door knieproblemen nooit tot de top leidde, maakte de Drent al snel zijn eerste meters als trainer.

Dat beviel en Oosting wilde zich door ontwikkelen. Echter, hij werd keer op keer niet toegelaten op de cursus Coach Betaald Voetbal. Driemaal bleek geen scheepsrecht: pas bij zijn vijfde poging was het raak.

Twente
De trainersloopbaan van Oosting ging lang niet altijd van een leien dakje. Acht jaar geleden trad hij bijvoorbeeld in dienst als hoofdcoach van amateurtopper HHC Hardenberg, maar na tien competitieduels zonder winst stond hij twee maanden later alweer op straat. Na diverse functies te hebben gehad bij Vitesse, kwam hij in 2021 bij RKC Waalwijk eindelijk als hoofdcoach in het profvoetbal terecht. Twee jaar later nam hij bij FC Twente het stokje over van de succesvolle Ron Jans.

'Grote schoenen om te vullen', herinnert hij zich in het VI-kerstnummer van 2023. De Tukkers waren onder Jans vijfde geworden. Een jaar later was iedereen in Enschede Jans bijna vergeten. Oosting werd in zijn eerste seizoen namelijk derde, boven AZ en Ajax. 'Hij zet de juiste poppetjes op de juiste plekken', vertelde revelatie Sem Steijn in mei aan VI. 'Iedereen voelt zich veilig hier, er is een goede sfeer. Heel veel mensen komen met een lach naar de club.'

Kort na zijn aantreden stond Oosting aan de zijlijn tijdens zijn eerste Europese thuiswedstrijd met Twente: 27 juli 2023. Twente – Hammarby. 'Een volle Grolsch Veste', wist de trainer nog. 'Naar buiten lopen, horen hoe al die mensen You’ll Never Walk Alone zingen. Mijn gezin op de tribune. Een brok in mijn keel. Wow, dacht ik bij mezelf. Hier heb ik al die jaren voor geïnvesteerd.’

Old Trafford
Woensdag moet misschien nog wel een beter gevoel zijn geweest. Een vol Old Trafford. Erik ten Hag, Tukker in hart en nieren, vond het lastig om zijn liefde pijn te doen. Hij had liever een andere tegenstander gehad. Ten Hag deed zijn liefde geen pijn. Mees Hilgers, Bart van Rooij, Sem Steijn en consorten hielden stand tegen Marcus Rashford, Bruno Fernandes en Christian Eriksen.

'We deden niet onder voor Manchester United', sprak een trotse Van Rooij na afloop. 'Ik had de hele tijd het gevoel dat we controle hadden. We stonden goed en kwamen echt aan voetballen toe.'

Lars Unnerstall, ook al zo'n uitblinker tegen United, gaf Oosting na afloop de credits: 'Hoe hij ons heeft ingesteld op deze wedstrijd. Dat hij lefgozers wilde zien. Dat hij erop hamerde dat we het moesten durven om te voetballen, om ook hier FC Twente te blijven. Gewoon ons eigen spel spelen. En dat hebben we gedaan.'

Ook als jongen van het kamp, na vier afwijzingen uit Zeist en een razendsnel ontslag bij HHC Hardenberg, kun je uiteindelijk je dromen verzilveren en een punt pakken op Old Trafford. Joseph Oosting deed het voor.

Historische avond FC Twente: 'Oosting zal nu nog meer opvallen bij topclubs'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer FC Twente
Meer over FC Twente
Meer UEFA Europa League
Meer over UEFA Europa League
Meer J. Oosting
Meer over J. Oosting
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.