Kampioen PSV heeft na zorgeloze start direct zijn koppositie terug

PSV is zijn missie om de landstitel te prolongeren begonnen met een ruime overwinning op RKC Waalwijk. De regerend landskampioen was in eigen huis heer en meester tegen zijn provinciegenoot en staat dankzij het maken van vijf doelpunten (5-1) weer bovenaan in de Eredivisie. Hirving Lozano werd als invaller de topscorer van de avond.

PSV
PSV
5 - 1
RKC Waalwijk

Voor PSV werd het, een paar uur na de misstap van concurrent Feyenoord tegen Willem II, een zorgeloze avond. De ploeg van Peter Bosz had enkel in de openingsfase wat last van RKC, dat brutaal begon en via Yassin Oukili en Richard van der Venne twee grote kansen kreeg. Oukili schoot na een fout van Fredrik Oppegård onbesuisd over en de inzet van Van der Venne werd net voor de doellijn weggewerkt door Richard Ledezma. Hij speelde op de plek van Jordan Teze.

PSV had in de levendige beginfase ook al kansen gemist, voordat Johan Bakayoko in de negende minuut met een prachtig schot in de verre hoek de score opende. Daarna was het ook wel snel duidelijk hoe deze wedstrijd verder zou gaan verlopen. RKC werd naar achteren gedrukt en PSV sloot de eerste helft af met liefst tachtig procent balbezit.

Er werd ook nog twee keer gescoord door de thuisploeg. Jerdy Schouten tikte op aangeven van Luuk de Jong de 2-0 binnen, Malik Tillman was met een schitterend schot vanuit de tweede lijn goed voor de derde treffer van de avond. Kort voor rust kreeg De Jong nog een grote kopkans, maar de captain van PSV kreeg de bal van dichtbij niet tussen de palen.

In de tweede helft bleef PSV de baas op het eigen veld. Van een echte wedstrijd was geen sprake; het was enkel de vraag hoeveel keer de thuisploeg nog zou gaan scoren. Een vierde doelpunt van PSV liet evenwel lang op zich wachten. Twintig minuten voor tijd bracht Bosz vier nieuwe spelers binnen de lijnen, onder wie Teze. Hij werd uitgefloten door een deel van de supporters.

Lozano was een van de andere invallers en schoot kort na zijn entree van afstand de 4-0 binnen. RKC-doelman Jeroen Houwen ging bij deze treffer opzichtig in de fout. Aan de overkant zag even later ook Walter Benítez er niet goed uit, toen hij een omhoog geschoten bal (merkwaardige kopbal van Teze) wilde wegboksen. Van der Venne profiteerde en redde de Waalwijkse eer: 4-1.

Het slotakkoord kwam op naam van Lozano. Hij tikte op aangeven van Guus Til de 5-1 binnen en scoorde zo als invaller dus twee keer. Met dank aan dit doelpunt is titelhouder PSV nu meteen weer koploper in de Eredivisie: de Eindhovenaren passeren op doelsaldo FC Groningen, dat vrijdag met 4-1 te sterk was voor NAC Breda. Volgende week speelt PSV uit tegen Heracles Almelo.