Kampioensploeg Ajax onder de loep: frontlinie duiventil
Door een overwinning op Willem II is Ajax zondagmiddag landskampioen geworden. VI.nl ontleedt de kampioensformatie van trainer Frank de Boer, die met Ajax voor de derde keer op rij de titel pakte en zo het 32ste landskampioenschap uit de clubhistorie kan bijschrijven.
Lees onderstaand deel IV, over de zoektocht naar de juiste samenstelling in de voorhoede. Lees hier deel I (de keepers), hier deel II (de verdediging) en hier deel III (het middenveld). Zo vast als de kern verdedigers en middenvelders dit seizoen is, zoveel puzzelt De Boer in de aanval. De voorste linie van Ajax ontpopt zich tot een waren duiventil en een hoofdpijndossier. Vanwege vormgebrek en blessureleed haken de nodige aanvallers af.
Een greep uit het bestand aanvallende Ajacieden, die door omstandigheden niet het hele seizoen van de partij hebben kunnen zijn:
- Derk Boerrigter, 29 duels.Het seizoen 2012/13 moet voor Boerrigter de revanche worden op een periode waarin een rugblessure steeds opspeelt. Mede door opnieuw fysieke malheur raakt hij uit de gratie bij De Boer en moet hij het bij NAC-uit zelfs met een tribuneplek doen. De toekomst van de man die ooit op de valreep moest afmelden voor Oranje is ongewis, mede door zijn in de zomer van 2014 aflopende verbintenis.
- Ryan Babel, 15 duelsNa een mislukt verblijf bij Hoffenheim komt Babel op transfervrije basis naar Ajax. De terugkeer mondt weliswaar uit in zijn eerste échte titel, - in 2004 mag hij meevieren vanwege zijn debuut tegen ADO, maar is hij geen vast lid van de hoofdmacht – maar wordt ook gekenmerkt door het nodige blessureleed. Bovendien loopt het contract van Babel weer af, waardoor een langer verblijf in Amsterdam onzeker is.
- Kolbeinn Sigthórsson, 14 duelsHoewel de IJslander in de slotfase van de competitie van waarde is, is ook hij geen steeds terugkerende naam. Ook bij Sigthórsson is blessureleed de veroorzaker van het geringe aandeel. Aangezien zijn verbintenis nog doorloopt tot medio 2015 moet het volgende seizoen de belofte dan toch ingelost gaan worden.
- Isaac Cuenca, 3 duelsDe opwinding is groot in Amsterdam. Een talentvolle aanvaller van het bewierookte Barcelona komt na langdurig blessureleed speelminuten opdoen. Een succes wordt het niet. Mede door een terugslag blijft ook zijn rol miniem. Hoewel Cuenca beseft dat hij op deze manier in Camp Nou niets te zoeken heeft, staat hij open voor een langere periode bij Ajax. Of de huurovereenkomst een vervolg krijgt is evenwel de vraag.
- Danny Hoesen, 17 duelsIn augustus neemt Ajax Hoesen over van Fulham, de club waarvoor hij eerder als groot talent zijn vaderland verliet. Al snel blijkt dat de spits een speciaal programma nodig heeft om geheel fit te geraken. Uiteindelijk bereikt de nog steeds maar 22-jarige aanvaller wel een respectabel aantal duels, maar lijkt een rol als aanvalsleider van Ajax ver weg.
- Tobias Sana, 13 duels'Tobias moet zich richten op het volgende seizoen', zijn de veelzeggende woorden van De Boer in de slotmaanden van de competitie. Na een veelbelovende start is de Zweedse aanvaller, die wordt overgenomen van IFK Göteborg in een heuse vormdip beland. Zijn contract loopt tot 2015.
- Jody Lukoki, 16 duelsRazendsnel is Lukoki. Met ruimte achter de verdediging van de tegenstander is hij zodoende een heus Amsterdams wapen. Maar omdat de voortzetting niet altijd even goed is en opponenten zich veelal op eigen helft terugtrekken, past hij niet altijd in het spel dat De Boer voor ogen heeft. Samen met Cuenca, Sana en Boerrigter vormt Lukoki het kwartet aanvallers in wie De Boer uiteindelijk niet de gewenste oplossing zie voor de rechterflank. Ook Lukoki heeft nog een contract tot 2015. - Miralem Sulejmani, 5 duelsDe man van 16,25 miljoen beleeft een dramatisch slotseizoen van zijn tijdperk bij Ajax, waar hij transfervrij zal vertrekken. Waar hij in de beginfase nog wel in vijf duels mag opdraven, raakt hij uit beeld bij De Boer. Naar eigen zeggen heeft de duurste speler van Ajax ooit, hij kostte inclusief salaris de club ruim 28 miljoen euro, al een nieuwe club. Hij wil niet verklappen welke, maar de derde titel op rij voelt niet als zijn Schaal.
- Lucas Andersen, 1 duelDe grote Deense belofte mag in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen invallen. De achttienjarige aanvaller besluit zijn debuutwedstrijd, zoals het Ajacieden betaamt, bijna met een doelpunt. Die treffer komt er niet (de paal staat in de weg), evenals een tweede duel dit seizoen. Maar Ajax lijkt niettemin een nieuwe groeibriljant in huis te hebben.
- Lesley de Sa, 1 duelUit bij Heracles Almelo (3-3) mag De Sa zijn enige (dertien) minuten maken. Het blijft dit seizoen bij dat kleine kwartiertje.
ZoekplaatjeVan de tien opgesomde aanvallers bereikt er qua productie niet één de dubbele cijfers. Sigthórsson is het meest trefzeker met zes doelpunten. Het tekent het zoekplaatje dat De Boer wekelijks diende in te vullen.
Daarom is het ook niet verwonderlijk dat hij regelmatig Siem de Jong of Christian Eriksen als spits laat opdraven. Bovendien vindt hij pas in de slotfase van het seizoen met Lasse Schöne een oplossing voor het vraagstuk dat hem bijna het hele seizoen bezighoudt: de invulling van de rechtsbuitenpositie. De enige die dit seizoen grote stappen heeft gemaakt én een cruciale rol vertolkt in het behalen van het landskampioenschap is Viktor Fischer. In zijn eerste seizoen bij Ajax schopt het Deense supertalent, nog altijd maar achttien jaar, het bijna tot clubtopscorer. Hij maakt tien doelpunten, levert vier verzilverde voorzetten af en toont in de topduels met PSV en Feyenoord van grote waarde te zijn. Uiteindelijk speelt hij 23 duels.
LichtpuntjeFischer is het lichtpuntje in een probleemlinie, waarbij De Boer wel uitermate veel keus heeft. Zodoende kan hij wel ieder duel zijn keuze van de tegenstander af laten hangen. Hoewel De Boer niet alleen naar doelpunten kijkt, hij vraagt meer van zijn aanvallers, zal ook hij het meeste zorgen over zijn aanval hebben gehad.
Wat de toekomst betreft is het bovendien nog maar de vraag wie er komen en wie er gaan in de Amsterdamse voorhoede. Maar probleemlinie of niet, het elftal aanvallers kan wel allemaal een kampioenschap bijschrijven. 'Het belangrijkste is dat je niet afhankelijk bent van alleen een spits. Je kunt het spelsysteem volledig aanpassen aan een topscorer, maar wie gaat het verschil dan maken als diegene niet mee kan doen? Dan heb je een probleem. Begrijp me goed: ik zou het liefst zien dat ook Kolbeinn Sigthórsson er dertig per seizoen in zou knallen. Dan waren we al een tijdje kampioen geweest. Maar bij Ajax vragen we méér van een spits dan alleen scoren. Het gevaar moet van verschillende kanten komen.'
'We hebben rechts voorin al heel wat verschillende opties geprobeerd, dat zegt genoeg. Die plek heeft ons aardig wat hoofdbrekens bezorgd. Ook op links is de spoeling dun. Fischer ontwikkelt zich geweldig, maar is nog steeds ontzettend jong. We moeten waken voor overbelasting van Viktor. Gelukkig is Ryan Babel alweer een tijdje terug van zijn blessures. Die kunnen we goed gebruiken. Lasse Schöne vult het goed in op rechts. Maar hij is van nature middenvelder. En Boerrigter is niet onomstreden. Ik zie geen stijgende lijn in zijn spel. Hij zal zich terug moeten knokken', vertelt De Boer in Voetbal International.
Samenstelling: Tim Tempelaars
Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.