Keepers vallen op in Premiership

De keepers vielen zaterdag op in het Premiership. Arsenal leek onverdiend te winnen bij Tottenham Hotspur, tot doelman Richard Wright blunderde. Fabien Barthez eiste een hoofdrol op bij Manchester United en Edwin van der Sar had een belangrijk aandeel in de winst van Fulham op Newcastle United.

Alle aandacht bij Tottenham Hotspur-Arsenal ging uit naar Sol Campbell, die afgelopen zomer de overstap maakte van The Spurs naar The Gunners. Ondanks het soms imponerende verbale en non-verbale geweld vanaf de tribunes bleef de verdediger eenvoudig op de been. Net als zijn ploeg. Tottenham controleerde het duel,dat voor rust gevaarloos was. Pas na rust moesten beide keepers echt aan het werk. The Spurs kregen de meeste kansen, maar misten scherpte, zagen doelman Richard Wright dwarsliggen en Ashley Cole een bal van de lijn werken. Arsenal maakte aanvallend weinig indruk. Pas in de slotfase (nadat Nwankwo Kanu in het veld was gekomen voor de veelal onzichtbare Dennis Bergkamp) stichtten The Gunners gevaar via counters. Dat leverde in de 81ste minuut een onverdiende voorsprong op, door een geplaatst schot van Robert Pires, waarbij doelman Neil Sullivan niet vrijuit ging. In de minuten die volgden hielp de onzekere Wright enkele kansen van de thuisploeg om zeep. Tot in de slotminuut Gustavo Poyet een voorzet van Sergei Rebrov op doel volleerde. Wright wilde de bal stijlvol klemvast pakken, maar greep mis: 1-1.

Fabien Barthez vestigde weer eens alle aandacht op zich. Het duel Manchester United-Leicester City was amper op gang of hij ging alweer in de fout, door een terugspeelbal van Laurent Blanc in de voeten van de aanstormende Ade Akinbiyi te schuiven. De Nigeriaan reageerde niet alert genoeg om te kunnen profiteren. Later in de eerste helft viel Barthez weer op. Blanc had in het strafschopgebied Trevor Benjamin onderuit gelopen, waardoor Muzzy Izzet vanaf elf meter mocht aanleggen. Maar Barthez' getreuzel voordat Izzet mocht uithalen, bleek te helpen. De Franse keeper tikte de inzet van de Turk op de paal. The Mancunians leidden op dat moment door een treffer van Ruud van Nistelrooy, die bekeken binnenkopte op aangeven van David Beckham. Manchester domineerde het gehele duel, waarin het wachten was op meer treffers. Alleen Dwight Yorke slaagde erin te scoren. Hij kopte net als Van Nistelrooy bekeken binnen, zij het op aangeven van Gary Neville.

Aston Villa verspeelde twee punten tegen Middlesbrough . De ploeg van coach John Gregory had de kans om de koppositie in het Premiership over te nemen van Liverpool, maar kwam niet verder dan een mager 0-0 gelijkspel. The Villains beheersten weliswaar het duel, maar slaagden er niet in het overwicht in een voorsprong om te zetten.

Fulham won wel en klimt door de derde zege op rij langzaam naar een plek in de subtop. De Londense ploeg was met 3-1 te sterk voor Newcastle United . Fulham hield hierdoor een reeks in tact, want Newcastle heeft al 27 duels op rij niet meer gewonnen in Londen. Beide ploegen speelden gelijkop totdat Louis Saha in de twintigste minuut Fulham op voorsprong zette. Vanaf dat moment beheerste het elftal van coach Jean Tigana het duel met treffers van Sylvain Legwinski en Barry Hayles. De ploeg van coach Bobby Robson scoorde via Gary Speed, maar zag Alan Shearer een grote kans missen om Newcastle terug in het duel te brengen. Edwin van der Sar keerde echter de strafschop van de aanvoerder van The Magpies en besliste daardoor het duel.