'Klaas-Jan Huntelaar is in elk geval multimiljonair'
Klaas-Jan Huntelaar, een authentieke provinciaal uit het land van Normaal waar zanger Bennie Jolink zelfs een dorpsgenoot van hem is, moet zich twee weken terug een popidool hebben gewaand.
Hij vloog businessclass van Madrid naar Milaan en werd op Malpensa Airport geconfronteerd met een woud van camerateams – de complete Italiaanse sportpers was uitgerukt – en een hysterische schare fans.
De spits werd met een limousine naar zijn vijfsterrenhotel gebracht, terwijl zijn zaakwaarnemers Arnold Oosterveer en Edwin Olde Riekerink zijn contract afrondden met de leiding van AC Milan.
Toen het hele gezelschap zich ’s avonds meldde in het extravagante restaurant Giannino voor een copieuze maaltijd met vice-voorzitter Adriano Galliani, was Huntelaar in het bezit van een vierjarige verbintenis, met de garantie dat hij daarna als multimiljonair terugkeert in de Achterhoek. Ik hoop dat hij ook als een gelukkig mens terugkomt, maar ik heb mijn twijfels.
Als Real Madrid op de stoep staat, kun je dat als voetballer niet weigeren. Huntelaar is geen persoonlijkheid met het charisma van een superster, hij zal nooit de uitstraling van David Beckham krijgen.
Toch mislukte hij niet echt in Madrid, hij werd het slachtoffer van het politieke spel van de nieuwe voorzitter Florentino Pérez die
de supporters supersterren beloofde en woord hield door voor
250 miljoen euro te investeren in spelers, onder wie Cristiano Ronaldo en Kaká.
Na dertien wedstrijden in de basisopstelling, waarin hij acht keer scoorde, werd Huntelaar afgeschreven. Real Madrid had al een nieuwe werkgever voor hem op het oog, beide clubs waren het ook al eens, maar Huntelaar bedankte vriendelijk voor de eer.
Hij had andere clubs in zijn hoofd dan VfB Stuttgart, waar hij de opvolger van de naar Bayern München vertrokken Mario Gomez moest worden. Huntelaar wilde naar AC Milan en negeerde zelfs Engelse interesse. En daar krijgt hij spijt van.
Natuurlijk is AC Milan een geweldige club en het speelt een rol dat Huntelaar als kwajongen de succesperiode van Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard intensief beleefde, maar als voetballer past hij veel beter in de Duitse of Engelse competitie. In de Italiaanse voetbalcultuur worden topspelers ondergeschikt gemaakt aan verdedigende tactieken die moeten voorkomen dat hun ploeg verliest.
De defensies in de Serie A staan bol van de niets en niemand ontziende scheermessen voor wie iedere aanvaller vogelvrij is. Alleen de allerbeste spitsen overleven in Italië. De steeds groter wordende lege plekken op de tribunes tonen aan dat het publiek ook massaal afknapt op dit misbruik van begenadigde voetballers. De competities in Duitsland, Spanje en vooral Engeland zijn voor een speler veel aantrekkelijker.
Huntelaar liet zich waarschijnlijk leiden door romantische gevoelens uit de tijd dat de foto’s van de Nederlandse AC Milan-vedetten boven zijn bed hingen. Ik wens hem veel sterke in zijn concurrentiestrijd met Pato, Ronaldinho, Marco Borriello, David Di Gennaro, Vindez Tabaré en de veteraan Filippo Inzaghi. Het aardige aan die vedetten is hun kneuterige verleden. Ze zijn allemaal als jochie bij de pupillen begonnen, zoals u en ik.
Op 12 augustus 1983 werd Dirk Jan Klaas Huntelaar geboren in Drempt. Zes weken later verhuisde hij met moeder Maud, vader Dirk Jan en zijn oudere broer Niek naar het nabijgelegen Hummelo. Daar werd het gezin nog uitgebreid met Jelle. Zijn vader was eigenlijk onderwijzer, maar werkte als zweminstructeur en beheerder van de plaatselijke sporthal.
Als kleuter van vier jaar werd Klaas-Jan al lid van de dorpsclub H&K, Hummelo en Keppel. Die ging in 2003 samen met Drempt Vooruit, onder de naam Hessen Combinatie ’03. Meester Wim Kok op de Hummelose basisschool De Woordhof had als ex-prof van
De Graafschap een speciale band met Klaas-Jan en bij H&K keek hij op tegen trainer Jacco Beerthuizen, die als keeper van De Graafschap, Go Ahead Eagles en Heracles Almelo een locale held was.
Beerthuizen tipte Go Ahead Eagles-trainer Henk ten Cate, waardoor Klaas-Jan elke woensdagmiddag in Deventer mocht meetrainen.
De afstand bleek uiteindelijk te groot en H&K-secretaris Jan van Dillen was een fanatieke supporter van De Graafschap. Hij bracht Huntelaar onder bij De Superboeren. Op 6 mei 1994 tekende Klaas-Jan daar op tienjarige leeftijd een jeugdcontract.
Na de lagere school ging hij naar de Gemeentelijke Scholengemeenschap Doetinchem, tegenwoordig het Rietveld Lyceum. De scouts van PSV volgden hem wekelijks en in de zomer van 2000 verhuisde hij naar de familie Jorna in Veldhoven, een gastgezin van de club. Dagelijks fietste Huntelaar twee keer drie kwartier om op De Herdgang te gaan trainen.
Bij PSV kreeg hij individuele spitsentraining van Mister PSV, Willy van der Kuijlen, de topscorer aller tijden in de Eredivisie met 311 doelpunten. Voor Klaas-Jan was dat een reden een weddenschap met zijn trainer af te sluiten dat hij het record zou verbeteren.
Bij PSV kwam hij niet verder dan één invalbeurt tegen RBC Roosendaal. De clubleiding had geen vertrouwen in hem en verhuurde de jeugdige spits in 2003 aan De Graafschap. In zijn eigen omgeving mislukte hij hopeloos en de ploeg degradeerde. Huntelaar moest vertrekken en alleen AGOVV toonde belangstelling voor hem.
In Apeldoorn slaagde hij wél, met 26 doelpunten in 35 competitiewedstrijden. SC Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek kende geen twijfels, hij haalde Klaas-Jan in 2004 naar Friesland.
In het Abe Lenstra Stadion werd duidelijk dat PSV en De Graafschap hem verkeerd beoordeelden. SC Heerenveen kocht Huntelaar voor honderdduizend euro van PSV en anderhalf jaar later ging hij voor negen miljoen euro naar Ajax.
Intussen is er bij AGOVV een tribune naar hem vernoemd en beschikt de dorpsjeugd van Hummelo, dankzij Klaas-Jan, sinds
19 april 2007 over een Cruyff Court.
Ook Ajax maakte fors winst, want Real Madrid betaalde 27 miljoen euro voor de topscorer, maar deed hem een half jaar later voor vijftien miljoen over aan AC Milan. Bij de club van de zich als een puber misdragende politicus Silvio Berlusconi is Huntelaar volledig afhankelijk van de Braziliaanse trainer Leonardo. Deze ex-international predikt aanvallend voetbal, maar daar weten Italiaanse tegenstanders wel raad mee.
Daarom vraag ik me af of de specifieke eigenschappen van de Nederlandse topscorer optimaal worden benut in Milaan. Ik gun hem niet opnieuw een vernedering. Klaas-Jan heeft zich laten leiden door romantische, nostalgische gevoelens en misschien ook wel door geld, maar zijn kwaliteiten waren bij Arsenal beter tot hun recht gekomen.
Johan Derksen