Klose en Gyan naast WK-legenden Ronaldo en Milla
Miroslav Klose en Asamoah Gyan hebben tijdens het zinderende duel tussen Duitsland en Ghana (2-2) een WK-mijlpaal geëvenaard. Klose kwam op gelijke hoogte met topscorer aller tijden Ronaldo, terwijl Gyan zich schaarde naast Roger Milla, de Afrikaanse topscorer in de WK-historie.
Na vier doelpunten te hebben gemaakt tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika en vijf in zowel 2002 als 2006, had Klose op 36-jarige leeftijd nog één doelpunt nodig om zich naast Ronaldo aan kop van de topschutterslijst aller tijden op mondiale eindronden te scharen. Hoewel de Lazio-spits zijn basisplaats is kwijtgeraakt aan Thomas Müller, slaagde hij al na twee minuten in zijn opzet. In de 71ste minuut gleed hij de bal tegen de touwen voor zijn vijftiende WK-goal.
Tegen Portugal (4-0) kwam de in het Poolse Opole geboren goalgetter immers nog niet in actie. Zaterdagavond was zijn inbreng wél gewenst. Bondscoach Joachim Löw bracht zijn ervaren aanvaller in nadat Asamoah Gyan zes minuten daarvoor Ghana op een 2-1 voorsprong had gezet. Het was de vijfde WK-treffer van de topscorer aller tijden van The Black Stars, evenveel als Afrikaans WK-topschutter aller tijden Roger Milla op de WK's van 1990 en 1994 maakte.
Daarmee staan Klose en Gyan op het punt twee onbetwiste WK-legenden van het podium te stoten. Ronaldo verwierf wereldfaam door Brazilië in 2002 met acht goals naar de vijfde wereldtitel te schieten. De baltovenaar was in 1998 ook al betiteld als een fenomeen, toen hij vier keer scoorde voor De Goddelijke Kanaries. In 2006, op 29-jarige leeftijd, tilde de voormalige PSV'er zijn totale WK-productie naar vijftien goals.
Met zijn doelpunt in de achtste finale tegen Ghana (!) stootte Ronaldo destijds Klose's beroemde landgenoot Gerd Müller (veertien goals) van de troon. Müller ging op zijn beurt de Fransman Just Fontaine voorbij met zijn winnende goal in de WK-finale van 1974. Fontaine had zestien jaar eerder tijdens de eindronde in Zweden een nog altijd onverbeterd record neergezet, door tijdens dat toernooi dertien keer te scoren. Pelé kwam in 1958, 1962, 1966 en 1970 één goal tekort om hem te evenaren.
Door de enorme productie van Fontaine moest Sándor Kocsis (elf goals) na vier jaar alweer afstand doen van zijn titel. De Hongaarse kopspecialist was tijdens het WK van 1954 in Zwitserland de doelpuntenmachine van De Magische Magyaren, die ondanks schitterend voetbal in de finale verloren van het fysiek en mentaal sterkere West-Duitsland. Kocsis schoot het gedeelde record van Guillermo Stábile (Argentinië), Leônidas (Brazilië) en Ademir (Brazilië) uit de boeken. Deze drie spelers scoorden ieder acht keer.
Milla
In de schaduw van al die WK-legenden verwierf Milla in 1990 wereldfaam door Kameroen in een rol als breekijzer op 38-jarige leeftijd naar de kwartfinale te helpen. Daarin was Engeland pas na verlenging te sterk: 2-3. Het was de eerste keer dat een Afrikaans land zo ver kwam op een mondiale eindronde. Milla scoorde vier jaar later en vier jaar ouder nogmaals (1-6 tegen Rusland), waarmee hij de trefzekerste Afrikaan in de WK-historie was.
Ghana evenaarde vier jaar terug de prestatie van Kameroen al, mede dankzij drie goals van Asamoah Gyan. De 28-jarige spits scoorde in Brazilië tegen Duitsland nogmaals. Opgeteld bij zijn doelpunt in 2006 tegen Tsjechië betekende het zijn vijfde WK-treffer. En dus staat ook het record van de legendarische Milla op de tocht.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login