Kluivert hoofdrolspeler bij stunt tegen tiental Arsenal

Arsenal heeft zaterdagavond flinke schade opgelopen in de titelstrijd van de Premier League. The Gunners hadden na de rode kaart voor William Saliba nog kansen om met tien man te winnen van Bournemouth, maar het ging toch mis voor de titelkandidaat. Justin Kluivert greep als invaller een hoofdrol.

AFC Bournemouth
2 - 0
Arsenal
Arsenal

Er was voor Arsenal weinig aan de hand toen Leandro Trossard op de helft van Bournemouth werd ingespeeld in de 26ste minuut, maar de Belg raakte de bal totaal verkeerd. Hij lanceerde onbedoeld Bournemouth-spits Evanilson. William Saliba werd ook verrast door de beroerde pass van Trossard en greep in een reflex naar de arm van Evanilson. De Braziliaan ging gretig naar de grond en Saliba kreeg direct rood voor het neerhalen van een doorgebroken speler. De Fransman is zo ook geschorst voor de topper van volgende week tegen het Liverpool van Arne Slot.

Met tien man behield Arsenal wel de controle in de wedstrijd. Als Bournemouth eens gevaarlijk werd, was Antoine Semenyo daar vaak bij betrokken. De aanvaller uit Ghana stuitte in de 36ste minuut na een geweldige actie op David Raya. Vroeg in de tweede helft liet Semenyo een grote kans liggen na voorbereidend werk van voormalig AZ-verdediger Milos Kerkez.

Arsenal bleef met tien man de tegenstander vastzetten op eigen helft en plukte daar bijna de vruchten van toen Kepa Arrizabalaga zich vergaloppeerde. De doelman leverde de bal zomaar in en Mikel Merino speelde snel Gabriel Martinelli in. Oog in oog met de Braziliaanse linksbuiten herstelde Kepa zijn fout met een knappe redding. De ingevallen Martinelli moest het voorin zonder zijn maatje Bukayo Saka doen. Mikel Arteta wilde geen risico nemen met de niet volledig fitte rechtsbuiten. Arsenal moest ook Jurriën Timber en Martin Ødegaard missen.

Invaller Kluivert
Bournemouth-manager Andoni Iraola bracht na ruim een uur drie verse krachten binnen de lijnen om het tiental van Arsenal verder te testen. Een van de invallers was Kluivert, die zeven minuten na zijn entree een belangrijke rol had bij het openingsdoelpunt. In de cornervariant speelde hij de bal in het strafschopgebied terug naar Ryan Christie, die niet aarzelde en uithaalde. Raya had dit keer geen antwoord: 1-0.

Het werd nog mooier voor Kluivert en Bournemouth, dat dit kalenderjaar nog niet een keer gewonnen had van een ploeg uit het linkerrijtje. Raya haalde een kwartier voor het einde Evanilson neer en de bal ging op de stip. Kluivert stapte naar voren en benutte de strafschop feilloos, door de beweging van Raya te volgen en de bal perfect in de open rechterhoek te plaatsen: 2-0. De hoofdrol bij de zege op Arsenal paste in de mooie fase in de carrière van Kluivert. De bij Bournemouth als aanvallende middenvelder opgeleefde ex-Ajacied zat in september en in de meeste recente interlandperiode weer bij de selectie van Oranje.

Arsenal moet vrezen dat concurrenten Manchester City (uit tegen Wolverhampton Wanderers) en Liverpool (thuis tegen Chelsea) zondag profiteren van het puntenverlies. Volgende week spelen de Londenaren zonder Saliba thuis tegen Liverpool, eerst wacht dinsdag nog een Champions League-wedstrijd tegen Shakhtar Donetsk.