KNVB al eerder gewaarschuwd over matchfixing
De KNVB schaarde zich vanochtend in een reactie achter scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Volgens de voetbalbond waren van politie, justitie en Openbaar Ministerie geen aanwijzingen gekomen over Gözübüyük in relatie tot het manipuleren van wedstrijden. Bovendien betreurt de KNVB dat Rooie Paul met zijn beschuldiging een podium krijgt. Gözübüyük is momenteel geen verdachte en uiteraard is hij onschuldig zolang het tegendeel niet is bewezen. Maar toch maakt de bond zich er wel erg makkelijk vanaf. Want de aantijgingen komen bepaald niet uit de lucht vallen.
De Duitse justitie tapte in 2009 in het kader van een groot internationaal onderzoek welgeteld twee weken telefoons af in Nederland. De recherche stuitte op vier duels die ze keurig noteerden op hun lange lijst van in totaal 305 verdachte wedstrijden, drie verdachte gevallen in andere sporten en zestien andere criminele activiteiten. Na het uitwerken van de gesprekken kreeg de Nederlandse justitie als dank een schijfje met daarop de gesprekken van de matchfixers, die zich veelal ophielden in het door de politie gesloten café Rood in Amsterdam. Op de tapes is te horen hoe over wedstrijden in de Jupiler League wordt gesproken.
De aanwijzingen kwamen terecht bij de Nederlandse hoofdofficier van justitie, Theo Hofstee. In 2012 kwam dat nieuws naar buiten. Hofstee ontkende echter glashard informatie te hebben ontvangen, maar na een bombardement aan Kamervragen moest schoorvoetend worden toegegeven dat de Duitsers inderdaad aanwijzingen over matchfixing hadden doorgespeeld. Volgens aanklager Andreas Bachmann uit Bochum bestond er geen enkele twijfel. Voor de camera van de NOS zei hij: 'Op grond hiervan zijn we tot de conclusie gekomen dat in het jaar 2009 vier wedstrijden van Nederlandse clubs zijn gemanipuleerd.'
Onderste steen
Deze Bachmann is niet de eerste de beste. Hij heeft krediet nadat hij in Duitsland veertien matchfixers voor in totaal 42 jaar achter de tralies kreeg. Toch was zijn informatie geen aanleiding om de duels verder onder de loep te nemen. De KNVB wees naar justitie en informeerde plichtmatig de UEFA, maar heeft nooit de onderste steen boven proberen te krijgen. In plaats van klagen over Rooie Paul die nu in de media een podium krijgt, is de vraag wat de KNVB eigenlijk de afgelopen drie jaar zelf heeft ondernomen. Is bijvoorbeeld Hofstee om opheldering gevraagd? Die had informatie over de verdachte Jupiler League-wedstrijden en was nota bene tegelijkertijd aanklager bij de KNVB.
Eind 2013 volgde bovendien een nieuwe waarschuwing toen het rapport Matchfixing in Nederland van Toine Spapens en Marjan Olfers verscheen. Andreas Bachmann uit Bochum weigerde inmiddels te praten met de Nederlandse onderzoekers. Hij had de overheid toch al ingelicht? Waarom moest hij nog schijngesprekken gaan voeren dan? Toch kregen Spapens en Olfers een transcriptie van de telefoongesprekken boven water. Het tweetal meldde daarover in het rapport: 'Die tapes hebben betrekking op het afluisteren van de telefoon van Paul R., in september 2009. Het bleek dat in deze afgeluisterde gesprekken onder meer werd gesproken over twee Nederlandse wedstrijden in de Jupiler League.'
Prioriteit
Het betrof BV Veendam - Helmond Sport en Fortuna Sittard - Cambuur Leeuwarden. Toevallig werden beide duels gefloten door dezelfde scheidsrechter. In Amsterdam zat wel iemand die er meer werk van wilde maken: recherchechef Arno van Leeuwen. Hij stuitte al snel op de naam van Gözübüyük. Logisch, aangezien juist de twee duels die in de telefoontaps naar voren kwamen door hem werden geleid. Van Leeuwen wilde er dieper induiken, maar werd intern teruggefloten. Matchfixing had duidelijk geen prioriteit. Zijn stoel bleef leeg tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer waarvoor hij was uitgenodigd. Van Leeuwen zijn bevindingen werden afgedaan als wat hobbywerk van een man die in zijn vrije tijd had gegoogled. Of de voetbalbond de arbiter naar aanleiding van de twee verdachte duels om opheldering heeft gevraagd, is niet bekend. De KNVB startte in 2011 overigens wel een integriteitsonderzoek naar aanleiding van een anonieme tipgever, die Gözübüyük in een brief beschuldigde van pokeren met voetballers. Al snel werd hij vrijgesproken.
Daarnaast waren er de PvdA-politici Tjeerd van Dekken en Jeroen Recourt die aan de bel trokken. Zij gingen op bezoek bij Hofstee en de KNVB. Het tweetal heeft in de publiciteit nooit willen zeggen met welke namen en rugnummers ze kwamen. Van Dekken: 'Dat is vertrouwelijke informatie. Ik kan wel zeggen dat wij informatie over gefixte wedstrijden uit datzelfde seizoen (2009/10, red.) hebben overgedragen aan Hofstee. Er zijn ook namen en clubs genoemd. Iedereen die het wilde weten, had het kunnen weten. Maar het heeft eerst nog anderhalf jaar geduurd voordat er uiteindelijk een justitieel vooronderzoek begon. Het lijkt erop dat dit verhaal er nu uit voortvloeit.'
Ongeloofwaardig
Na het jarenlange voortraject is het dan ook ongeloofwaardig dat de KNVB nu verrast reageert. De KNVB en justitie hebben de vier verdachte Nederlandse Jupiler League-wedstrijden op hun beloop gelaten en lopen nu het risico dat ze de rekening krijgen gepresenteerd. Bewezen is er nog niks, maar het statement dat Gözübüyük niet ter discussie staat omdat de FIFA en UEFA hem belonen met mooie aanstellingen, is ronduit lachwekkend. Immers, het is nog nooit voorgekomen dat de FIFA en UEFA zelf matchfixing aan het licht hebben gebracht. Dat gebeurt altijd na politiewerk. Keer op keer staan de voetbalbonden vervolgens in hun hemd. Het is dan ook de vraag of de KNVB er zo verstandig aan heeft gedaan om - uitgerekend enkele dagen voordat in Bochum de rechtszaak rond Rooie Paul begint - Gözübüyük aan te stellen voor de kampioenswedstrijd van PSV.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login