KNVB komt met statement na drastisch besluit Gemeente Leeuwarden

Reacties

Het competitiebestuur betaald voetbal heeft vrijdag in een statement gereageerd op het besluit van de Gemeente Leeuwarden om bij de resterende Eredivisie-duels van SC Cambuur geen uitsupporters meer toe te laten.

KNVB komt met statement na drastisch besluit Gemeente Leeuwarden
© Pro Shots

Donderdagavond besloot de Gemeente Leeuwarden, onder leiding van burgemeester Sybrand Buma dat Cambuur de laatste thuiswedstrijden van het seizoen geen uitsupporters mag toelaten. Aanleiding voor dit besluit was 'de toenemende verstoring van de openbare orde rond wedstrijden van de plaatselijke trots'. 

Dit seizoen speelt SC Cambuur in het eigen stadion nog wedstrijden tegen Go Ahead Eagles, FC Emmen, Feyenoord, FC Utrecht en RKC Waalwijk. Die ploegen mogen dus geen fans meenemen naar Leeuwarden.

'Het competitiebestuur betaald voetbal (KNVB, Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie) vindt dat in principe bij elke wedstrijd de aanhang van beide clubs aanwezig moeten kunnen zijn. Dat maakt de sfeer in de stadions en hoort bij het betaald voetbal', schrijven de voetbalbond, de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie.

De KNVB benadrukt dat het overgrote merendeel van de wedstrijden zonder ordeverstoringen verloopt, maar dat het helaas niet altijd goed gaat. 'Begin 2023 is daarom een gemeentelijk handelingskader Voetbal & Veiligheid opgesteld en gepresenteerd door alle voetbalburgemeesters samen', legt het competitiebestuur betaald voetbal uit.

'Het competitiebestuur betaald voetbal roept alle voetbalburgemeesters op om het onderling afgesproken handelingskader eenduidig te gebruiken', vervolgt het statement. 'Op basis van eerdere ongeregeldheden mag een voetbalgemeente volgens het handelingskader supporters van een bezoekende club het volgende seizoen weren. Ook een voetbalgemeente waar deze supporters een paar weken later heen gaan, heeft de mogelijkheid ze te weigeren. Enkele gemeentes besloten recent echter om na misdragingen van een bezoekende supportersgroep dit seizoen helemaal geen uitsupporters meer toe te laten. Deze maatregel past niet in het handelingskader', benadrukt het competitiebestuur betaald voetbal.

'Supporters van de ene club kunnen niet de dupe worden van het gedrag van supporters van een andere club. Eenduidig handelen is belangrijk. Om hiertoe te komen en duidelijkheid te bieden aan supporters en clubs, wil het competitiebestuur betaald voetbal graag op korte termijn in gesprek met de burgemeesters van de voetbalgemeenten, om in gezamenlijkheid tot de juiste oplossingen te komen.'

Bekijk hier al onze video's
Meer SC Cambuur
Meer over SC Cambuur
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.