KNVB versus Twente: 'Club heeft verkeerde afslag genomen'
FC Twente en de KNVB hebben vrijdag in Utrecht tegenover elkaar gestaan in de rechtszaal. Na drie uur maakte de rechter bekend dat het vonnis uiterlijk op 10 juni zal volgen.
Twente spande het kort geding aan vanwege de straf die de licentiecommissie de club oplegde: het intrekken van de licentie met daarbij het direct verstrekken van een nieuwe om in de Jupiler League met een schone lei te beginnen. De Enschedeërs kregen die straf vanwege het jarenlange financiële wanbeleid en het bewust misleiden van de licentiecommissie.
Vleugellam
Namens FC Twente benadrukte advocaat Dolf Segaar (foto boven, rechts) het spoedeisende belang van het kort geding. De club wilde niet op de normale beroepsprocedure wachten, omdat er dan mogelijk eind juni pas duidelijkheid zou zijn. Bij het uitblijven van uitsluitsel op korte termijn zou volgens Twente immers een acuut liquiditeitstekort van vier miljoen euro ontstaan en zouden er meer financiële problemen volgen.
De club wees op de niet in te vullen prijs voor seizoenkaarten en de facturatie naar sponsors (beide hangen samen met de competitie waarin wordt gevoetbald). Bovendien zou de bodem onder alle garantstellingen wegvallen of in ieder geval ernstig onder druk komen te staan. Ook stipte Twente het belang van snelle duidelijkheid voor het gehele voetballandschap aan, omdat het nu niet de enige club is die in onzekerheid verkeert. 'Twente is door dit besluit vleugellam', stelde interim-directeur Onno Jacobs (op de foto boven, links).
De KNVB, vertegenwoordigd door bondsjurist Harro Knijff, betwistte dat spoedeisende belang en wees herhaaldelijk erop dat het doorlopen van de normale beroepsprocedure had volstaan voor Twente en dat het kort geding veel te voorbarig was. Op 6 juni is er namelijk de mogelijkheid de zaak mondeling te bespreken met de licentiecommissie, hetgeen dus ook betekent dat beide zaken nu door elkaar gaan lopen. De bond wees erop dat er een week na die bijeenkomst, oftewel medio juni, via die weg al duidelijkheid kan zijn.
'Twente heeft een verkeerde afslag genomen, ze hadden naar Zeist gemoeten', klonk het daarom. Knijff stipte daarbij ook aan dat het kort geding nu dus plaatshad, terwijl het beroepsschrift ook nog gaat lopen. Met andere woorden: een van de argumenten van de KNVB was dat de procesgang niet op de juiste manier verliep.
Twente erkende tijdens de zitting dat het oude bestuur grove fouten heeft gemaakt. 'Fouten die het nieuwe bestuur niet gemaakt zou hebben', vulde Jacobs aan. 'De huidige leiding schaamt zich voor het wanbeleid uit het verleden, maar doet er alles aan om schoon schip te maken.'
Paarse kaart
Jacobs en Twente herhaalden nog maar eens dat het in hun ogen niet acceptabel is dat de licentiecommissie de eigen KNVB-regels niet volgt. Degradatie behoorde immers niet tot de mogelijkheden, maar omdat een boete van 45.000 euro te licht zou zijn en het intrekken van de licentie te zwaar, volgde deze oplossing. 'De KNVB trok geen gele, geen rode, maar een paarse kaart waardoor je tien minuten naar de kant moet', trok Jacobs die sanctie door naar het voetbal. Twente stelde daarbij dat het in de veronderstelling was dat de (Eredivisie-)licentie behouden zou blijven als alle aanbevelingen uit het rapport Knüppe (het onafhankelijke onderzoek naar de onrechtmatigheden bij de club) zouden worden doorgevoerd, óók als er mogelijk nog meer belastend materiaal naar boven zou komen.
De club benadrukte dat ook de gemeente in die veronderstelling was. 'Zij waren daar ook volledig verrast door dit besluit', aldus Jacobs. 'De licentiecommissie heeft bepaalde verwachtingen gewekt. Daarop zijn de garantiestellingen en het crediteurenakkoord gebaseerd.' Jacobs had daarvoor immers al laten blijken dat het wegvallen van al die afspraken tot een faillissement zou leiden. Ook meende de club niet het slachtoffer te kunnen zijn van het feit dat de boete volgens de eigen reglementen van de KNVB te laag zou zijn in dit geval.
Een van de punten waar de partijen het ook oneens over waren, waren de onrechtmatigheden rond de transfer van Dusan Tadic naar Southampton. Volgens de KNVB was Twente daar eerder van op de hoogte dan dat er melding van werd gemaakt in Zeist. Twente stipte juist weer aan dat in Zeist bij het melden van die onrechtmatigheden, op 14 januari, de bond ook al actie had kunnen ondernemen.
Rechtspraak
De rechter besloot de zitting door nogmaals te wijzen op het grote belang van het vonnis. Eerder had hij al aangegeven zich terughoudend uit te laten uit angst dat zijn woorden een eigen leven zouden gaan leiden. 'Geen snelle, maar een goede rechtspraak', vulde de rechter aan, voordat hij vertelde de volle twee weken te willen gebruiken en op 10 juni uitspraak te doen. Waar het lukt eerder uitspraak te doen, zal de rechter eerder met dat vonnis komen. In dat, niet aannemelijke geval, zullen beide partijen daar al eerder van op de hoogte worden gebracht.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login