Koeman looft Brobbey, Gravenberch en Oranje en beschermt De Ligt

Ronald Koeman kijkt tevreden terug op de Nations League-duels met Bosnië-Herzegovina en Duitsland. Hoewel niet alles goed ging in beide duels, was de bondscoach dinsdagavond na het gelijkspel tegen de Duitsers toch vooral positief.

2 - 2
Duitsland
Duitsland

Bijvoorbeeld over de veerkracht van het Nederlands elftal, dat na een goede eerste helft vlak voor rust twee doelpunten incasseerde. 'Als je achter komt en je kent de kwaliteit bij Duitsland, moet je heel veel dingen beter doen dan in de eerste helft', begon Koeman bij de NOS. 'Er waren heel veel goede dingen vandaag. We kwamen wel in de problemen af en toe door onnodig balverlies en moesten soms te ver terug. Toen we gingen doordekken, krijgen we weer grip op de wedstrijd.'

En dat terwijl de start nog zo goed was. 'We begonnen geweldig', doelde Koeman op de vroege treffer van Tijjani Reijnders. Die begon met een lange bal van doelman Bart Verbruggen op Brian Brobbey. 'Als je wordt vastgezet op eigen helft, dan moet je een vallende bal spelen op je spits. En zeker op een sterke spits als Brobbey. Een beter voorbereid doelpunt dan dit kan niet', aldus een lovende bondscoach, die ook genoot van de pass van Ryan Gravenberch in de eerste helft. 'Geweldige bal.'

Brobbey
Ook over het optreden van Brobbey was Koeman lovend. 'Tah wordt niet voor niets gewisseld in de rust. Hij trok wel vijf keer aan zijn shirt en maakte telkens de overtreding. Brobbey deed dat erg goed. De tweede goal komt ook van hem vandaan. Ik ben supertevreden over hem. Hij krijgt de kans, mooi dat hij het zo laat zien. Er was toch een stukje druk. Ik ben blij dat ik hem gekozen heb. Je analyseert de tegenstander, dan weet je dat er ruimtes ontstaan. Hij is snel en sterk.'

Zo heeft Koeman weer wat te kiezen voorin. En dat is wel eens anders geweest in het Nederlands elftal. Ook Joshua Zirkzee speelde tegen Bosnië-Herzegovina al goed. Nu stond Brobbey meerdere keren aan de basis van een aanval. 'In de omschakeling hebben we de beste kansen gehad. Als je die benut, dan staat het 2-0, zeer verdiend. Je weet dat je ook in de problemen kan komen tegen een geweldig elftal als Duitsland. Maar uiteindelijk is deze week een groot compliment waard.'

De Ligt
Complimenten waren er niet voor Matthijs de Ligt. Koeman haalde de verdediger in de rust naar de kant na een cruciale fout bij de gelijkmaker. 'Liever laat je spelers staan, maar ik heb hem in bescherming genomen. Dit zou de rest van de wedstrijd in zijn hoofd blijven zitten. Reijnders had ook een keer slecht moment met balverlies. Maar Matthijs zit in zo'n periode dat het bij hem meteen een tegendoelpunt oplevert. Dat is ook de klasse van Duitsland dat het wordt afgestraft.'

Zorgen waren er over Nathan Aké, die met een spierblessure per brancard van het veld ging. 'En Jerdy Schouten had wat lichte klachten', vertelde Koeman over de PSV-middenvelder, die in de rust aan de kan bleef. 'Hun vervangers Quinten en Jurrien Timber hebben het deze week zeer goed gedaan.' Zo ziet Koeman de toekomst van Oranje rooskleurig in. 'Dit was een goede leerschool hoe we het beter kunnen doen tegen landen als Duitsland. Dat hebben we de tweede helft gedaan.'