Koeman voegt Jonk toe aan technische staf Nederlands elftal

Reacties

Bondscoach Ronald Koeman heeft Wim Jonk toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands elftal. De 57-jarige oud-international, die net als Koeman een aanhanger is van de filosofie van Johan Cruijff, volgt Sipke Hulshoff op als assistent-bondscoach. 

Koeman voegt Jonk toe aan technische staf Nederlands elftal
© Pro Shots

Hulshoff tekende in het kielzog van Arne Slot bij Liverpool en kon die functie niet combineren met een rol bij Oranje. Tijdens het EK keerde Dwight Lodeweges daarom tijdelijk terug aan de zijde van Koeman. Nu is de vacature met de komst van Jonk definitief ingevuld. De voormalig trainer en technisch directeur van FC Volendam had zijn handen vrij sinds hij vorig jaar na de nodige onrust vertrok bij die de club uit zijn geboorteplaats.

Jonk tekent tot en met het WK 2026 bij de KNVB, tot blijdschap van Koeman. 'Met zijn ervaring is hij een uitstekende toevoeging aan onze technische staf. Ik ken hem als een goede trainer met een frisse, eigen kijk op voetbal', zegt de bondscoach in een persbericht. 'Met de komst van Wim is onze technische staf compleet voor de komende twee jaar, waarin we goed willen presteren in de Nations League en daarna richting het WK van 2026 gaan werken.'

Oranje
Jonk heeft net als Koeman een verleden als speler bij Ajax en PSV. In clubverband speelden de twee nooit samen, wel stonden ze diverse malen tegelijk op het veld in het Nederlands elftal. Op het WK 1994 in de Verenigde Staten waren Jonk en Koeman allebei basisspeler, nadat ze tijdens het EK 1992 in Zweden ook al deel in de selectie zaten. Jonk speelde 48 interlands voor Oranje, waarin de middenvelder met het vlammende afstandsschot elf keer scoorde.

Koeman en Jonk aan elkaars zijde voor de aftrap van de oefeninterland tegen Ierland in 1994.
© Pro Shots
Koeman en Jonk aan elkaars zijde voor de aftrap van de oefeninterland tegen Ierland in 1994.

Jonk zal komende maand voor het eerst op de bank zitten bij het Nederlands elftal, als de Nations League-duels met Hongarije en Duitsland op het programma staan. Vorige week vrijdag maakte Koeman de voorselectie voor die wedstrijden al bekend. De bondscoach had met zijn broer Erwin al een andere assistent aan zijn zijde. Patrick Lodewijks fungeert als keeperstrainer bij Oranje.

Dé gids voor het seizoen 2024/25

Alle transfers en vernieuwde selecties overzichtelijk bij elkaar op papier? Bestel dan hier de Seizoengids, die dit jaar verschijnt ná het sluiten van de transfermarkt. Op die manier is de Seizoengids van 2024/25 actueler en relevanter dan ooit.

Abonnees van het weekblad ontvangen de Seizoengids gratis op de mat. VI PRO-abonnees bestellen zonder verzendkosten.

Nog geen VI PRO-abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en krijg de Seizoengids 2024/25 cadeau.

Vr 11 okt.

Ma 14 okt.

Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.