Kogel door de kerk: vijftienjarigen mogen al een contract tekenen
Aanstormende talenten mogen op vijftienjarige leeftijd al een eerste contract tekenen. Daarmee gaat er een diep gekoesterde wens van Nederlandse bvo's in vervulling. De keerzijde is wel dat zaakwaarnemers al na veertien jaar en zes maanden een speler mogen benaderen.
Nederlandse betaald voetbalorganisaties lobbyden lange tijd voor een leeftijdsverlaging. Nu krijgen talentvolle spelers op hun zestienjarige verjaardag een eerste contract. In de nabije toekomst moet dat vijftien jaar worden.
De clubs wilden deze maatregel invoeren om talenten zo langer uit de handen van buitenlandse clubs te houden. Het idee is dat buitenlandse grootmachten in de buidel moeten tasten als ze een talentvolle speler willen oppikken. Kleinere clubs in Nederland denken eigen talenten op deze wijze langer in de provincie te kunnen houden. Door een klein contractje aan te bieden, voelen spelers en ouders meer waardering.
Het betreffen overigens wel kleine contracten. Een speler van vijftien jaar mag volgens de arbeidstijdenwet maar vijf dagen per week werken, met een maximum van twaalf uur per week. De bvo's vergelijken het met een bijbaantje: een jongen van vijftien mag ook vakkenvullen of een krantenwijk lopen. Dan is het logisch dat grote talenten ook een contract kunnen tekenen.
De nieuwe regeling heeft ook effect voor de begeleiding van de spelers. Als een talent op vijftienjarige leeftijd zijn eerste contract tekent, dan moet daarvoor worden onderhandeld met de club. Vandaar dat zaakwaarnemers (intermediairs) spelers al na veertien jaar en zes maanden mogen benaderen. Voorheen was dit vijftien jaar en zes maanden. In de praktijk worden kinderen en ouders echter al op veel jongere leeftijd benaderd.
Het bondsbestuur, het bestuur amateurvoetbal en het bestuur betaald voetbal werden de nieuwe richtlijnen eens op 22 mei. Op de eerstvolgende vergadering van deze zelfde bondsvergadering, ledenraad amateurvoetbal en algemene vergadering wordt het besluit ter implementatie en bekrachtiging voorgelegd.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login