'Kostbare fout Infantino: peperdure privévlucht en liegen over agenda'

Reacties

FIFA-voorzitter Gianni Infantino is in verlegenheid gebracht door een onderzoek van de Süddeutsche Zeitung. Volgens de Duitse krant heeft de Zwitserse voetbalbaas in 2017 geprobeerd het gebruik van een peperdure privévlucht te rechtvaardigen door te liegen over zijn agenda.

'Kostbare fout Infantino: peperdure privévlucht en liegen over agenda'
© Pro Shots

Infantino was volgens de publicatie van de Süddeutsche Zeitung in april op een trip in Zuid-Amerika toen bleek dat zijn terugvlucht vanuit Suriname met KLM naar Zwitserland 24 uur was vertraagd door technische problemen. Een van zijn assistenten, Matias Grafström, liet daarom aan Tomaz Vesel, hoofd van de zogeheten Audit & Compliance Committee, weten dat de president geen andere keus had dan een privévlucht te boeken, zodat hij op tijd terug zou zijn voor een afspraak met UEFA-baas Aleksander Ceferin.

De kosten van het boeken van die privéjet liepen flink in de papieren: uit een email van de FIFA blijkt volgens de Duitse krant dat er een bedrag van zes cijfers mee was gemoeid (meer dan een ton dus). Vesel vroeg in zijn rol als toezichthouder daarom om meer informatie over de agenda van Infantino. Diens assistent Grafström reageerde daarop dat de Zwitser op 12 april om twee uur 's middags een afspraak had met Ceferin op het UEFA-kantoor in Nyon en daarna ook nog in Genève moest zijn voor een andere vergadering.

Leugen
Die afspraak met Ceferin is een 'puur verzinsel, een leugen', aldus de Süddeutsche Zeitung. Ceferin was op 12 april 2017 namelijk op bezoek in Armenië, op vierenhalf uur vliegen van Nyon. Een andere verklaring voor de privévlucht van Infantino heeft de FIFA nog niet gegeven, al ontkent de wereldvoetbalbond dat die in strijd zou zijn met de regels. In 2016 raakte de voorzitter bij het begin van zijn termijn ook al in opspraak wegens zijn dure reisjes. Zo bracht hij destijds een bezoek aan de paus met een privévlucht.

Dat had destijds geen consequenties, zoals nu ook nog niet duidelijk is of de FIFA een onderzoek zal instellen. Maar pijnlijk is de ogenschijnlijk kostbare fout van Infantino wel. In 2016 beloofde de wereldvoetbalbond na de start van diens termijn als opvolger van Sepp Blater namelijk plechtig dat er een einde zou komen aan de gewoonte van FIFA-bobo's om de wereld rond te vliegen in prijzige privé-vliegtuigen. Infantino gaf destijds ook het goede voorbeeld door met een goedkope vlucht naar Wales te vliegtuigen voor een FIFA-meeting.

Middels een statement heeft de FIFA tegenover VI uitleg gegeven over de vlucht van Infantino:

'De FIFA-voorzitter zou op 11 april met een commerciële vlucht van Suriname naar Europa vliegen, omdat hij daar vergaderingen had de volgende dag. De commerciële vlucht werd echter geannuleerd en daardoor nam hij een privévlucht. Dat paste allemaal binnen de reglementen van de FIFA. Commerciële vluchten zijn de standaardoptie voor de FIFA-voorzitter en privévluchten worden alleen bij speciale omstandigheden genomen, zoals het geval was op 11 april 2017.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.