Kuijt: 'Er zijn weinig vleugelspelers die zo veel scoren'

Dirk Kuijt heeft afgelopen zomer de overstap gemaakt naar het Turkse Fenerbahçe, terwijl de Bundesliga ook tot de mogelijkheden behoorde. De reserve-aanvoerder van Oranje is een half jaar na dato nog steeds tevreden met zijn keuze voor Turkije.

Kuijt: 'Er zijn weinig vleugelspelers die zo veel scoren'

Over zijn prestaties bij de huidige nummer vier van Turkije, zes doelpunten en negen assists in competitieverband, is de Katwijker zeer te spreken. 'Ik denk niet dat er veel vleugelspelers zijn die zo veel scoren', meldde de voormalig Feyenoorder in Kicker over zijn moyenne en huidige positie in het elftal.

De 32-jarige Kuijt had dit seizoen ook in het shirt van Hamburger SV kunnen spelen. Technisch manager Frank Arnesen, die in een later stadium wel Rafael van der Vaart wist te strikken voor HSV, kwam vorig seizoen naar Liverpool om met de multifunctionele aanvaller te praten over een transfer naar Hamburg.

'Ik heb toen een zeer goed gesprek gehad met HSV', aldus Kuijt. 'Rafa is een van mijn beste vrienden. Of ik wel was gekomen als ik had geweten dat hij terug zou komen durf ik niet te zeggen. Maar ik ben blij met mijn keuze voor Fenerbahçe.' De Turkse club plaatste zich als groepshoofd in een groep met onder meer Borussia Mönchengladbach en Olympique Marseille voor de volgende ronde van de Europa League.

'Na zes jaar Liverpool was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Fener is een topclub in Turkije, die zich de komende jaren ook in Europa wil bewijzen', vervolgt Kuijt tegenover het Duitse blad.

OranjeOok bij Oranje vond er een verandering plaats voor de 32-jarige aanvaller. Zo werd de 92-voudig international door bondscoach Louis van Gaal benoemd tot reserve-aanvoerder. 'Die benoeming is een teken dat de bondscoach veel vertrouwen in mij heeft', sprak Kuijt, die ondanks zijn nieuwe rol geen vaste basisplaats heeft in het Nederlands elftal. (foto: Van der Vaart en Kuijt tijdens training Oranje) 'Ondank het feit dat ik weinig speel, kan ik goed door een deur met Van Gaal. Hij heeft Oranje een nieuwe impuls gegeven na het teleurstellende EK in Polen en Oekraïne', aldus Kuijt over de voormalige coach van onder meer Ajax, Barcelona en Bayern München.

Carrière tot dusverDirk Kuijt maakte in 1998 de overstap van amateurclub Quick Boys naar FC Utrecht, de club die hij vijf seizoenen diende alvorens hij een transfer maakte naar Feyenoord. In Rotterdam groeide de Katwijker uit tot de held van het legioen en vertrok hij na drie seizoenen naar het buitenland.

Ook in Liverpool groeide Kuijt uit tot een van de favorieten bij de fans op Anfield Road. Na zes seizoenen bij The Reds, waarin hij steeds minder aan spelen toekwam, vertrok hij afgelopen zomer naar Fenerbahçe. Bij Oranje maakte Kuijt in september 2004 zijn debuut in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Liechtenstein (3-0 winst) en droeg hij inmiddels al 92 keer het shirt van het Nederlands elftal.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's