Lef brengt Vitesse punt tegen Inter

Vitesse heeft met de 0-0 in Giuseppe Meazza voor een grote verrassing gezorgd. De Arnhemse ploeg was niet onder de indruk van de sterren van Internazionale. Met wat meer geluk had Vitesse zelfs met drie punten Milaan kunnen verlaten.

Vitesse hield in de eerste helft gelijke tred met Internazionale. De ploeg van trainer Ronald Koeman had met Patrick Pothuizen een extra verdediger opgesteld in plaats van aanvaller Carlos Fortes. Maar deze op het oog behoudende spelopvatting weerhield Vitesse er niet van om scherp aan te vallen. De eerste goede kans was echter voor Inter. Hakan Sükür was na zes minuten dichtbij de openingstreffer. De Turkse aanvaller van Internazionale had echter buiten een sterke ingreep van Edwin Zoetebier gerekend. Matthew Amoah kreeg in de eerste 45 minuten de beste kans namens Vitesse. Het schot van de Ghanees ging echter langs de verkeerde kant van de paal.

In de tweede helft moest Vitesse in eerste instantie steeds verder terug. De Arnhemmers moesten zich beperken tot snelle uitvallen, maar toonden zich daarbij niet ongevaarlijk. Met name Viktor Sikora vormde een plaag voor de Italiaanse verdediging. Bob Peeters miste de bal volledig na een goede actie van Theo Janssen. In de slotfase slaagde Inter-keeper Frey met een handje een Vitesse-voorsprong te voorkomen. Daarmee toonde Vitesse aan dat het niets onder deed voor de Italianen.

Dat Vitesse overeind bleef en in de slotfase zelfs nog kansen kreeg op een verrassend overwinning was te danken aan het getoonde lef. De Vitesse-spelers, met Theo Janssen (foto) en Viktor Sikora als jonge exponenten, waren niet onder de indruk van de Italianen. En kregen met het gelijkspel de beloning voor het getoonde lef. Zoals ook Internazionale de rekening gepresenteerd kreeg voor het zwakke optreden.

In het Gelredome kiest Vitesse ongetwijfeld voor hetzelfde systeem, wellicht met wat andere (Didier Martel, Mahamadou Diarra) namen. 'Van het middenveld verwacht ik dan wat meer offensieve inbreng', verklaarde Koeman. 'Te veel risico's zullen we niet moeten nemen. Dat is tegen Inter vragen om moeilijkheden. Zij spelen graag zonder bal, om toe te slaan op de momenten dat het nodig is.'