Leicester City, waar eindigt dit avontuur?
De 23ste speelronde in de Premier League begint zaterdag om 13.45 uur. VI-redacteur Süleyman Öztürk blikt vooruit.
Misschien is het goed het op deze plek eens over Leicester City te hebben. Over Wes Morgan dus. Of Danny Drinkwater, Robert Huth of Marc Albrighton. Kasper Schmeichel, kan ook. Allemaal maken ze deel uit van de basisformatie van de mede-koploper in de Premier League. Net als N'Golo Kanté, Riyad Mahrez en Jamie Vardy.
Een elftal dat op merkwaardige wijze tot leven lijkt gekust. Uit het niets, zomaar ineens. Voor de zomer degradatiekandidaat, na de zomer deelnemer aan de titelrace. Het klinkt als een ongeloofwaardig stripverhaal, dat is het ook, maar toch blijft Leicester City verbazen en presteren. Week in, week uit, duel na duel.
Het is een nationale sport geworden. Het voorspellen van het einde van het sprookje. Leicester-manager Claudio Ranieri heeft die vraag ook tot vervelens toe gekregen. Hij zei dan wat over de veertigpunten-grens en hoe Leicester gewend is nog altijd neer beneden te kijken in plaats van naar boven. Na 22 van de 38 speelronden doet echter één club het op doelsaldo beter. De voorsprong op nummer vijf Manchester United bedraagt zeven punten, het gat met de degradatiezone is opgelopen tot meer dan twintig punten. Dus antwoordde Ranieri begin december dat hij eigenlijk ook best nieuwsgierig is waartoe dit Leicester in staat is. Hij weet het, net als wij allemaal, ook niet zo goed.
Een wonderploeg is Leicester niet. Het heeft de bal vaker niet dan wel en profiteert van de ruimtes die vrijkomen. Daarnaast heeft het team iets wat de topclubs misschien missen: kameraadschap.
Op enkele nieuwelingen na, met Kanté als meest opvallende aanwinst, knokte de rest zich samen uit een bijna onmogelijke positie. Door vorig seizoen van zeven van de laatste negen competitieduels te winnen ontsnapte Leicester City aan degradatie. Dat schept een band.
Het is ook het weekeinde waarin Louis van Gaal zijn vorige week uitgesproken titelpretenties mag gaan waarmaken tegen Southampton. Het voetbal is geestdodend, maar tot nu toe nog effectief. Manchester United staat, constateerde Van Gaal, slechts zeven punten van de eerste plaats. En wie weet na vandaag nog wel minder. Het is allemaal mogelijk in de onvoorspelbare flipperkastcompetitie die de Premier League is geworden.
Guus Hiddink is daar nu ook achter. Zes jaar geleden waren de verschillen tussen top, subtop en onderkant van de league veel groter. Op dit moment is Chelsea gewoon degradatiekandidaat. Ploegen als Sunderland, Newcastle en Swansea blijven hun wedstrijden ook winnen waardoor het straks weer een ongekende sprint wordt naar de veertigpunten-grens. Hiddinks eerstvolgende opdracht: Arsenal-uit.
De kern is: Leicester kan eigenlijk geen kampioen worden. Chelsea kan eigenlijk niet degraderen. Maar is dat wel echt zo?
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login