Levchenko vecht bij CAS voor spelersrechten in Rusland
Evgeniy Levchenko stond maandag bij het International Sporttribunaal (CAS) tegenover de Russische bond in een zaak waarbij hij ijvert voor eerlijkheid en transparantie. 'Bij de topvijf in Rusland en Oekraïne komen minder problemen voor, maar daaronder zijn het middeleeuwse toestanden.'
De oud-middenvelder van onder meer Sparta Rotterdam en FC Groningen vervolgde in Lausanne met steun van de internationale spelersvakbond FIFPro zijn strijd voor een zuiverder voetbalwereld .
'Ik kom op voor het Russische en Oekraïense voetbal. Het kan anders dan het nu gaat', zegt Levchenko over de behandeling van de zaak bij het CAS. 'Misschien is het idealistisch, maar ik sta voor een transparanter en zuiverder voetbal in die landen met minder willekeur. Voor schoon voetbal waarbij de rechten van de spelers worden gerespecteerd.'
'Bij de clubs in de topvijf in Rusland en Oekraïne komen minder problemen voor, maar daaronder zijn het middeleeuwse toestanden. Dat is een hele andere wereld, waarin spelers soms van de ene op de andere dag worden ontslagen.'
Levchenko ervaart dat tijdens zijn verblijf bij Saturn Moskou, dat hem in 2009 transfervrij overneemt van FC Groningen. De Oekraïense middenvelder komt bij de Russische club terecht via de broers Sergei en Andrei Pryadkin die hem met mooie beloftes over de streep trekken.
Sergei Pryadkin (foto) is allerminst een onbekende in het Russische voetbal. Niet alleen is hij sinds 2007 voorzitter van de Russische Profliga, hij is ook vice-president van de Russische bond. Uit hoofde van zijn functie mag hij zich volgens de FIFA-reglementen niet bemoeien met transfers. Opmerkelijk genoeg is Pryadkin sinds 2011 ook lid van een UEFA-commissie die zich bezig houdt met de status van spelers, transfers, zaakwaarnemer en wedstrijdagenten.
Levchenko verwijt deze man juist belangenverstrengeling en corruptie. Officieel heeft zijn broer Andrei de transfer gedaan, maar Levchenko weet nog dat beide broers aanwezig waren toen hij in 2009 tekende bij Saturn. Bovendien is gebleken dat Andrei niet de noodzakelijke papieren heeft om op te treden als spelersmakelaar, laat staan geld te verdienen aan een transfer.
In januari 2011 blijkt dat de verhalen minder mooi zijn dan voorgespiegeld aan Levchenko. Saturn gaat failliet. 'De hele club was opgezet om geld wit te wassen, zo begreep ik later.' Hij ruikt onraad en dat blijkt ook het geval.
Duistere praktijken
Levchenko krijgt documenten onder ogen waaruit blijkt dat kort voor het faillissement 400.000 dollar is weggesluisd naar een zogenaamde offshore-rekening op de Seychellen. Dat geld maakt deel uit van de transfer van de middenvelder, wiens geld dus is verduisterd en buiten bereik is beland.
Meer informatie bevestigt het vermoeden van duistere praktijken die Levchenko nu aan het licht wil brengen. De 35-jarige Oekraïener zet zijn boosheid over de gang van zaken om in actie.
Hij maakt de zaak met hulp van de Russische spelersvakbond aanhangig bij de nationale bond, maar het blijkt een doodlopende weg. De tuchtcommissie oordeelt dat er onvoldoende bewijs is tegen Pryadkin, waarbij Levchenko vermoedt dat die wordt beschermd door zijn eigen bond.
CAS
Na de negatieve uitspraak zoekt Levchenko zijn heil bij het CAS, dat het probleem erkent maar de zaak toch terug verwijst naar de lokale beroepscommissie. Die kijkt echter niet erg grondig naar de zaak en komt daarom logischerwijs tot hetzelfde oordeel als de tuchtcommissie eerder; onvoldoende bewijs.
En nu ligt de zaak weer in Lausanne, waar het CAS zich gaat buigen over de aanklacht van Levchenko. 'Het gaat me niet om mijn persoonlijke gelijk, het geld mag naar spelers die met lege handen achter bleven na het faillissement van Saturn', aldus Levchenko. Hij heeft een hoger doel, schoon voetbal in Rusland en Oekraïne waarbij de rechten van de spelers worden gerespecteerd.
Hij krijgt ondersteuning van de FIFPro in deze zaak die zowel gecompliceerd als belangrijk is. 'Ook in Rusland moeten de FIFA-reglementen worden gerespecteerd, iets dat nu absoluut niet het geval is', aldus Levchenko, die nu moet afwachten hoe het CAS oordeelt. (Lars Ulrich)