Leveren de Premier League-miljonairs in of niet? Zo zit het

Reacties

Het leek vrijdag zo mooi, de Premier League-clubs hadden een antwoord op de zo groeiende morele druk. De multimiljonairs van het hoogste Engelse niveau zouden door een mix van maatregelen tot maximaal dertig procent van hun jaarloon inleveren. De richtlijn was er, maar in de praktijk ligt het allemaal een stuk ingewikkelder.

Leveren de Premier League-miljonairs in of niet? Zo zit het
© Pro Shots

Met de richtlijn was de woede in Engeland even bekoeld. Politici spraken zich in de dagen ervoor woest uit omdat Premier League-clubs zich hadden aangemeld voor het noodplan van de overheid, terwijl de grootverdieners (de spelers) nog niet gekort waren. Zelfs de Britse Minister van Volksgezondheid Matt Hancock deed een oproep.

Een oplossing was er in de dagen vooraf het akkoord van de Premier League-clubs nog niet, maar dat de spelersvakbond (PFA) al sinds eind maart in gesprek was over een plan sneeuwde vaak onder in het geweld waarmee de onderbuikgevoelens in Engeland werden uitgesproken. De voetballende multimiljonairs waren geldwolven.

Niet de oplossing
Ook nu steekt dat geluid de kop op, de spelersvakbond heeft namelijk publiekelijk laten weten de richtlijn waarmee de Premier League-clubs op hun spelers af wilden stappen ook niet de oplossing is. Een van de gebezigde argumenten is dat de schatkist door een collectieve salarisvermindering bij de Premier League-clubs ruim tweehonderd miljoen pond (227 miljoen euro) zou mislopen. 'Is dit besproken in het plan van de clubs? Heeft de minister hierbij stilgestaan toen hij publiekelijk aan de spelers vroeg salaris in te leveren?', zo vroeg de PFA zich hardop af.

Wel herhaalde de spelersvakbond voortdurend het belang van een dergelijke oplossing te zien. 'Daarom blijven we ook in gesprek met de Premier League en is het een prioriteit om tot een oplossing te komen. Maar we vragen wel meer tijd voor een collectief plan.' Benadrukt wordt bovendien dat de verschillen per club enorm groot kunnen zijn, iets dat de trainersvakbond eerder ook al deed.

Henderson
Ook is belangrijk dat er los van het plan van de Premier League-clubs een initiatief is opgestart door Liverpool-aanvoerder Jordan Henderson. Britse media weten dat hij met een belronde langs collega-aanvoerders en spelers al voor miljoenen ponden opgehaald zou hebben. De PFA noemt zijn naam niet, maar zal ook bijdragen. 'We zullen een substantiële bijdragen leveren aan een door een speler opgezet plan als dat helemaal af is.'

De door Tottenham Hotspur aan Newcastle United verhuurde Danny Rose was een van de Premier League-spelers die zich al uitsprak over de gang van zaken. Hij hekelde de minister en verwees naar eerder contact met Henderson. 'Ik zou het geen enkel probleem vinden een deel van mijn salaris af te staan', zei hij erbij in gesprek met de BBC.

In de verklaring van de Premier League-clubs ging het vrijdag niet alleen om de beoogde en collectieve salarisvermindering van dertig procent. Ook werd gemeld dat een noodfonds van 125 miljoen pond (142 miljoen euro) is opgericht voor de EFL en de Nations League. De PFA maakte al eerder bekend dat juist de clubs onder het hoogste niveau de hoogste prioriteit hadden, aangezien daar de betalingen in gevaar waren. De toevoeging op het noodfonds is daardoor dan ook dat ook voor de lange termijn een oplossing gevonden moet worden.

Donatie
Tevens werd vrijdag aangekondigd dat de clubs gezamenlijk twintig miljoen pond (23 miljoen euro) zullen doneren. De PFA heeft daar een kort maar krachtig oordeel over. 'Dat bedrag is mooi, maar wij geloven dat het veel groter kan zijn', aldus de spelersvakbond, die niet verduidelijkt of gemeend wordt dat de clubs meer hadden moeten betalen of dat ze een oplossing á la Henderson meer zien opbrengen.

Een lang verhaal in het kort: de spelers willen zeker bijdragen, maar de door de clubs bedachte oplossing is te kort door de bocht in de ogen van de spelersvakbond. De PFA begint het laatste statement daarom met de volgende opening. 'De Premier League-spelers willen, en zullen, hun bijdragen leveren aan de benodigde financiële opoffering die nodig is in deze onzekere tijden.' Dat heel Engeland en in het bijzonder de politiek meekijkt, maakt de druk op het vinden van die juiste formule alleen maar groter. Heel veel langer kan er dus ook niet meer gewacht worden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.