Leverkusen begint nieuwe seizoen weer met knappe comeback in Super Cup

Bayer Leverkusen gaat gewoon door waar het vorig jaar ophield: met comebacks in de laatste minuten van wedstrijden. De ploeg van Xabi Alonso kwam zaterdagavond vlak voor tijd langszij in de Duitse Super Cup tegen VfB Stuttgart. Die Werkself namen de strafschoppen vervolgens beter.

De timing van deze Super Cup in hetzelfde weekend als de eerste ronde van de DFB-Pokal zorgde in Duitsland voor opschudding bij supporters. De spelers gingen er vol voor vanaf de eerste minuut, en er was voor beide doelen al het nodige gebeurd toen Victor Boniface na tien minuten de score opende door een kopstoot van Edmond Tapsoba op de lijn het laatste zetje gaf.

Stuttgart liet het niet op zich zitten. Maximilian Mittelstädt zette voor vanaf de linkerflank en Enzo Milliot schoot vijf minuten na de 1-0 de gelijkmaker tegen het net. Het publiek in de BayArena dommelde daarna iets in, totdat debutant Martin Terrier een negatieve hoofdrol voor zich opeiste. Na een stevige tackle moest hij nog voor rust met rood inrukken. Op slag van rust schoot Stuttgart-back Pascal Stendel op de paal.

Na ruim een uur maakte Deniz Undav de overstalsituatie te gelde. De spits kreeg een prima voorzet vanaf links en gleed de bal vervolgens binnen, amper een minuut nadat hij was ingevallen. Leverkusen, waar Jeremie Frimpong lang op de bank bleef, moest dus in de achtervolging en kwam een kleine twintig minuten voor tijd heel dicht bij de 2-2. Julian Chabot, die voor FC Groningen en Sparta Rotterdam speelde, kopte op zijn eigen paal.

Patrik Schick kreeg nog een beste kans, Frimpong, inmiddels ingevallen, joeg de rebound over het doel van Alexander Nübel. Drie minuten voor tijd werd het toch nog 2-2. Schick kreeg een herkansing na een mooie aanval, en deze keer schoot de Tsjech wél raak. De spits dwong zo een penaltyserie af: vooraf was afgesproken dat er geen verlengingen zouden zijn. In die strafschoppenreeks bleef Leverkusen foutloos, twee Stuttgart-spelers faalden, zodat de trofee in de BayArena bleef.

Leverkusen opent de Bundesliga volgende week: in Duitsland speelt de kampioen traditiegetrouw de eerste wedstrijd. Het wordt een streekderby op het veld van Borussia Mönchengladbach. Ook Stuttgart speelt relatief in de buurt: zij gaan naar SC Freiburg.