Leverkusen brengt Bayern nederlaag toe

Met een zwaar bevochte zege op Bayern München heeft Bayer Leverkusen gebroken met de slechte reeks. Borussia Dortmund klom naar de tweede plaats, omdat Hansa Rostock en Schalke 04 verloren.

Hoewel de resultaten weinig reden tot optimisme gaven had Carsten Ramelow voor het duel Bayer-Bayern vertrouwen. 'Waarom zou het ons niet tegen Bayern lukken te winnen?', zei de verdediger van Bayer Leverkusen. Hij kreeg gelijk, al vergde het veel van de ploeg van Klaus Toppmöller. Lucio zette uit een vrije trap Leverkusen op een verdiende voorsprong. Tien minuten voor rust kreeg de wedstrijd een ogenschijnlijk beslissende wending. Bayer Leverkusen was op weg naar de 2-0, maar Thomas Brdaric werd onterecht teruggefloten. Oliver Kahn liet zich niet onbetuigd en greep de Leverkusen-spits in zijn nek. Het leverde de doelman een gele kaart op, maar ook Brdaric kreeg een officiële waarschuwing. Omdat scheidsrechter Krug een minuut later de aanvaller van Leverkusen dit keer wel terecht strafte met een gele kaart, moest Leverkusen met tien man verder.

Na rust wisselden de ploegen onderling vooral onvriendelijkheden uit. Bayern München had een overwicht, maar Giovane Elber, in de tweede helft ingebracht als extra aanvaller, en Michael Ballack lieten de kansen onbenut. Leverkusen beperkte zich tot verdedigen, maar vergrootte een klein half uur voor het einde de marge. Invaller Daniel Bierofka kopte de bal uit een voorzet van Yildiray Bastürk achter Kahn. In de slotfase bracht Salihamidzic bracht de spanning terug, maar verder kwam Bayern niet. Ook omdat Jörg Butt knap redde op een kopbal van Zé Roberto. Het was een persoonlijke triomf voor de doelman, want Toppmöller had hem vorige week gepasseerd.

Nummer twee Hansa Rostock profiteerde niet van de misstap van Bayern München. De ploeg van Armin Veh ging op eigen veld verrassend onderuit. Hannover 96, tot zaterdag nog zonder overwinning, won met 2-1. Fredi Bobic was twee minuten voor rust de matchwinnaar. Ook Schalke 04 liet de kans liggen de achterstand op Bayern te verkleinen. De ploeg van Frank Neubarth had geen afdoende antwoord op het vechtvoetbal van Arminia Bielefeld. Mamadou-Lamine Diabang tekende voor de winnende treffer. Borussia Dortmund klom naar de tweede plaats. De tegenstander van PSV in de Champions League was net iets sterker dan Borussia Mönchengladbach (1-0). Het enige doelpunt kwam op naam van Ewerthon, die vijf minuten voor het einde de weinig verheffende wedstrijd besliste.