Lezerscolumn (!) - Weer een mirakel van San Palermo

Onze oproep voor een lezerscolumn is bijzonder goed aangeslagen. Inmiddels honderden mensen kropen achter hun computer en stuurden soms verrassende bijdragen. Nieuwe inzendingen altijd welkom. Met enige regelmaat zullen we de column van een lezer op onze site publiceren. Vandaag de bijdrage van Jaap van Nes uit Buenos Aires.

Lezerscolumn (!) - Weer een mirakel van San Palermo

Zaterdagavond speelde Argentinië tegen Peru de een-na-laatste WK-kwalificatiewedstrijd. De Argentijnen móesten winnen om kans te behouden op directe kwalificatie voor het WK in Zuid-Afrika. En dat deden ze in een nu al legendarische wedstrijd.

Martín Palermo tekende in de 93ste minuut voor de winnende treffer, in de storm en stromende regen. Het was de eerste keer in tien jaar dat hij weer speelde voor de Argentijnse selectie. Maar het was zeker niet zijn eerste mirakel.

Martín Palermo, 36 jaar oud. Weinigen in Nederland zullen hem echt goed kennen. Hij is de Wim Kieft van Argentinië. Of de John Bosman. Of de Vennegoor. Of Hesselink. Hij kan eigenlijk niet zo goed voetballen. Hij oogt wat traag, houterig. Maar hij is een goede kopper. En op de een of andere manier scoort-ie altijd. En op het juiste moment.

Zijn carrière is een film waard. Hij wisselt zware blessures en blunders af met absurde en cruciale treffers. Gisteravond is hij officieel heilig verklaard door zijn bondscoach Diego Maradona: San Palermo. Een overzichtje.

DramaGevoel voor drama heeft Palermo altijd al gehad. In de wedstrijd waarin hij zijn 100ste competitiegoal kon maken, scheurde hij zijn kruisbanden. Hij verrekte van de pijn, maar bleef toch op het veld staan voor Boca. Al strompelend maakte hij het jubileumdoelpunt. Dat leverde hem status én een blessure van 6 maanden op.

Zijn rentree werd nog legendarischer: Boca speelde in de halve finale van de Copa Libertadores tegen aartsrivaal River Plate. Palermo viel na 6 maanden afwezig te zijn geweest in en werd extatisch verwelkomd in het Boca-stadion.

Toen hij keurig volgens het jongensboekscenario in de laatste seconde van de wedstrijd scoorde, werd iedereen gek. En Palermo helemaal. Zijn goal is later door Boca-fans gekozen als de mooiste clubgoal ooit. Door River-fans is het doelpunt waarschijnlijk gekozen als slechtste verdedigende actie ooit van Las Gallinas, maar dit terzijde.

RecordsMartín heeft twee heuse records in zijn bezit. Vorige week scoorde hij van 40 meter afstand met het hoofd, de verste kopgoal ooit. En natúúrlijk was dat de winnende treffer, en natúúrlijk tegen de huidige landskampioen, en natúúrlijk in de laatste minuten. We hebben het hier niet over een gewone sterveling.

Het andere record is al wat ouder en zal hij minder vaak aan zijn kleinkinderen vertellen. In 1999, tijdens een kwalificatiewedstrijd met de Argentijnse selectie tegen Colombia, miste hij drie strafschoppen. Een paar dagen later zou hij nog één keer spelen voor de selectie (en scoren), maar vervolgens werd hij niet meer geselecteerd. Tot gisteravond dan.

In 2000 won Boca Juniors de Wereldbeker tegen Real Madrid, met 2-1. Wie maakte beide goals? Precies.

Vanaf de middellijn scoren gebeurt niet vaak. Palermo deed het.

Ook zijn 200ste goal voor Boca was natuurlijk geen gewone. Nee, in het jongensboek San Palermo' staat geschreven dat dat een omhaal moest zijn. En zo geschiedde.

En gisteravond dus, na tien jaar afwezigheid in de Argentijnse selectie, valt Martín Palermo in de tweede helft in en produceert na 93 minuten de winnende treffer. Heel Argentinië heeft kippenvel.

Die goal had zijn zus nog gemaakt, en het was nog buitenspel ook, maar dat maakt niet uit. Palermo werd meteen gepromoveerd van legende tot heilige. In Argentinië dan.

Jaap van NesBuenos Aires Ook schrijftalent? VI.nl is benieuwd en is - onder voorwaarden - bereid een en ander te testen, met de kans dat jouw bijdrage (column) op onze site wordt gepubliceerd. Klik hier voor meer informatie.

Bekijk hier al onze video's