Licentiecommissie neemt besluit: geen vergunning Vitesse

Reacties

De licentiecommissie van de KNVB heeft besloten om de proflicentie van Vitesse per 9 juli in te trekken. Dit betekent dat de Arnhemse club nu alleen nog in hoger beroep of via de rechter betaald voetbal kan veiligstellen.

Licentiecommissie neemt besluit: geen vergunning Vitesse
© Pro Shots

Vitesse leverde vorige week maandag een begroting in die niet was gedekt. Bovendien kon de club niet garanderen komend seizoen over een bankrekening en accountant te beschikken.

De Arnhemmers, die de afgelopen maanden al diverse malen uitstel kregen om aan de eisen te voldoen, kregen na de gestelde deadline vervolgens opnieuw een week respijt om met aanvullende informatie te komen. Tot maandagmiddag 12.00 uur kon Vitesse nieuwe documenten indienen. Deze werden meegewogen in de vergadering van de licentiecommissie, die gisteren plaatsvond. Na de vergadering werd het besluit aan de club medegedeeld.

Vitesse kreeg het echter niet voor elkaar om aan de eisen te voldoen. Struikelblok is onder meer dat de club de problemen met de grootste schuldeiser, Coley Parry, niet tijdig heeft kunnen oplossen. De Amerikaan heeft een claim van ruim veertien miljoen op Vitesse.

Het besluit van de licentiecommissie hoeft niet te betekenen dat Vitesse op 9 augustus ontbreekt bij de start van de Keuken Kampioen Divisie. De op één na oudste club in het betaald voetbal kan nog naar de beroepscommissie en naar de burgerrechter stappen.

Vereiste is dan natuurlijk wel dat Vitesse met een reddingsplan komt en niet failliet gaat. Er doken vorige week twee investeerders op; de Amerikaanse tycoon Frank McCourt van Olympique Marseille en de Nederlander Guus Franke. De Amerikaan trok zich al vrij snel weer terug toen hij erachter kwam dat het schuldenprobleem met Parry veel groter was dan hij veronderstelde op basis van het verhaal waarop hij had ingetekend.

De in Zwitserland woonachtige Franke, een in Ewijk geboren eigenaar van een private equity onderneming, is wel overgebleven en de afgelopen dagen werd nog koortsachtig onderhandeld. Er is bij de licentiecommissie weliswaar documentatie aangeleverd, maar die bleek onvoldoende.

Wanneer Vitesse onder de huidige omstandigheden zou meedoen aan de competitie — zonder bankrekening, accountant en sluitende begroting — is te onzeker of het seizoen uitgespeeld kan worden. Langer uitstel is onmogelijk vanwege de naderende start van de competitie. Vitesse heeft er goede hoop op dat er met deze Franke uiteindelijk alsnog een acceptabele deal op tafel komt die de beroepscommissie zal overtuigen.

SC Veendam was elf jaar geleden de laatste club die zijn proflicentie verloor.

Vitesse heeft al aangekondigd in beroep te gaan. Lees hier de reactie van de club.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Vitesse
Meer over Vitesse
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.